Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Ievadot dzejas mēnesi, 2016. gada 8. septembrī, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā noritēja armēņu literatūras vakars, ko vadīja ARPC “Zeimuļs” Jaunatnes iniciatīvu centra “Draugu centrs” brīvprātīgā Marina Minasjana (Mynasyan).

 

     Marina stāstīja par Armēnijas literatūru no pirmsākumiem līdz mūsdienām, ieskicējot arī Armēnijas vēstures un kultūras lapaspuses. Pasākumā sanākušie viesi tika cienāti ar Marinas gatavotiem cepumiem, kas tradicionāli tiek likti armēņu galdā.

 

    Stāstot par literatūras attīstību Armēnijā, Marina minēja, ka sākotnēji tie ir bijuši liturģiskie darbi, vēlāk parādījušies arī citi, tikai ar 18. gs., kā daudzviet Eiropā, liels uzsvars ticis veltīts darbiem, kas atspoguļo armēņu tautas ikdienu un citas profānās dzīves reālijas.

 

    Runājot par rakstību, armēņu alfabētam ir vairāk kā 1600 gadu ilga vēsture. Armēņu alfabētā ir 39 burti. Pasākuma laikā sanākušie varēja klausīties armēņu valodu klātienē un varēja pārbaudīt savas zināšanas tekstu veidošanā pēc armēņu alfabēta, kas ievērojami atšķiras no mūsu.

 

    Vakara gaitā, klātesošie varēja aplūkot speciāli šim pasākumam sagatavotu tematisku izstādi “Dzejas tilts Armēnija – Rēzekne”. Izstādē bija apskatāmi materiāli par Rēzeknes dzejnieka Jevgenija Šešoļina saikni ar Armēniju, kā arī tika lasīta dzejnieka dzeja armēņu un krievu valodā.  

 

     Plašākam ieskatam – fotogrāfijas no pasākuma ir aplūkojamas šeit!