Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 1. decembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 27 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Sērijas “Mazā veselības bibliotēka” grāmata “Kāju veselībai” noderēs visiem, kuriem ir vēlme noskaidrot, ko atklāj cilvēka pēdas – to lielums, krāsa, tips u. c. –, kā arī nepieciešams uzzināt vairāk par kāju saslimšanas veidiem un slimību ārstēšanas iespējām. Tā grāmatā varēsiet izlasīt par ieaugušu nagu problēmām, plakano pēdu, varžacīm, papēžu plaisāšanu, sēnīšu slimībām, kāju pietūkumu, vēnu saslimšanām u. c.

 

     V. Kaļķa, Ž. Rojas un H. Kaļķa monogrāfija “Arodveselība un riski darbā” atspoguļo 21. gadsimta arodveselības aktualitātes darba tirgū, darba vides riskus saistībā ar arodslimībām un veselības veicināšanas darbavietās nozīmīgumu strādājošo veselības un labklājības nodrošināšanā. Grāmatā sniegti praktiski risinājumi un ieteikumi darba vides uzlabošanā, lai darbinieks justos ērti visas darba dienas garumā un lai darba apstākļu dēļ neciestu darba ražīgums. Monogrāfija ir nepieciešama un būs saistoša organizāciju vadītājiem, personāla vadības un darba aizsardzības speciālistiem, arodveselības ārstiem, profesionāļiem un studentiem, kā arī citiem interesentiem.

 

     A. Rubeņa grāmata “Mākslas vēstures teorijas vēsture” apskata laika posmu no 19. gadsimta 90. gadiem līdz 20. gadsimta 90. gadiem. Izdevums noderēs visiem, kas padziļināti interesējas par mākslu un mākslas vēsturi kā akadēmisku disciplīnu.

 

     Daiļliteratūras klāstā – spilgts romāns par mīlestību un noslēpumiem Pirmā pasaules kara laikā Francijā ar gadalaikam atbilstošu nosaukumu – M. R. Makkolas “Krītošā sniegā”. Romāna galvenā varone ir Airisa, kuras vecumdienas šķiet mierpilnas un iepriekš paredzamas. Dienas līdzinās cita citai, un lielākais prieks un raizes viņas dzīvē saistās ar mazmeitu Greisu – stūrgalvīgu, jaunu ārsti. Taču kādu dienu pastnieks Airisai atnes ielūgumu uz tikšanos Francijā, kur viņa Pirmā pasaules kara laikā strādājusi hospitālī.

 

     Vēstule uzjunda atmiņas par laiku, kad 1914. gadā viņa – jauna medmāsa no Austrālijas – devās uz Franciju, cerot kara juceklī atrast savu piecpadsmit gadus veco brāli Tomu un pārvest viņu mājās. Bet Parīzē Airisa sastapa aizrautīgo ārsti mis Aivensu un piekrita viņai palīdzēt izveidot lauka hospitāli – tas bija lēmums, kas pilnībā izmainīja Airisas dzīvi.

 

     A. Bronskas romāns “Tatāru ķēķis” savukārt vēsta par to, kā uzaug meitene, kuru tirda gan nelaimīgā māte, gan patmīlīgā vecāmāte, par dzīvi starp trim kultūrām, par trim gadu desmitiem, kas pilni ar likteņa triecieniem un pārsteidzošiem pavērsieniem, par aizmirstajiem tatāru virtuves noslēpumiem – kopā ar varoni, kas, pat Vācijā strādādama par apkopēju, nezaudē optimismu un ticību nākotnei.

 

     G. Kaziņas grāmatā “Vairāk nekā miljonārs” iekļauts tāda paša nosaukuma romāns, kā arī stāstu krājums “Vencavas”. Abos šajos darbos autore risina aktuālas mūsdienu tēmas: Latvijas peļņā aizbraukušo dzīve ārzemēs, dzimtenē palikušo cīņa par eksistenci, morāles vērtību degradācija, moderno tehnoloģiju uzvaras gājiens un tā sekas.

 

     Grāmatas galvenās varones ir sievietes, kuru likteņos izgaismoti satriecoši, dažviet pat prātam neaptverami notikumi, kas, iespējams, varētu šokēt lasītāju. Autores interesi ir saistījusi smalkā robeža starp dzīvību un nāvi, cilvēcisko kaislību izpausmes, balansēšana uz noziedzīga soļa trauslās stīgas. Psiholoģiski piesātinātā gaisotnē autore virza savus tēlus visneiedomājamākās situācijās, no kurām izeju var atrast dažādi.

 

     Jaunumos šoreiz arī pēc lugas “Laimes lācis” motīviem uzrakstītais A. Upīša stāsts “Sūnu ciema zēni”, kurš ir viens no nedaudzajiem autora darbiem, kas adresēti pusaudžiem un jauniešiem.

     Stāsts gan ir par seniem laikiem, taču veco laiku netikumi – slinkums, nevīžība un neizlēmība – ir dzīvi vēl šobaltdien. Un, tāpat kā tolaik, arī šodien glābiņš no daudzām nedienām un likstām ir nevis brīnumdaris Laimes lācis, bet gan cilvēku pašu labā griba, uzņēmība, čaklums un droša dūša. Ja gribat uzzināt, kas īsti toreiz notika Sūnu ciemā, tad jāizlasa šī grāmata.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. decembrī.

 

Līdzīgi raksti