Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkā janvārī plaukti atkal papildināti ar jauniegādāto grāmatu kolekciju. Aicinām ielūkoties jaunumos!

 

     Mazākie lasītāji varēs iepazīties ar piecām grāmatām, kuru ilustrētāja ir Margarita Kovaļevska (1910–1999) – spilgta personība un samērā reta parādība mākslas pasaulē – dubulttalants, māksliniece un rakstniece, kuras radošais gars teksta un ilustrāciju vai abās jomās iepazīstams vismaz 37 grāmatu izdevumos. Viņas darbi priecē ar oriģinālu un izteiksmīgu tēlainību, krāšņu fantāzijas lidojumu, neparasti bagātu un spēcīgu valodu. Vecākās paaudzes ļaudis atcerēsies savas bērnības grāmatas, bet bērni atklās sev jaunu, mākslinieces zīmētu pasauli.

 

     I. Leimanes pasakā „Laimes zemē” var iepazīt putniņu Sarkankrūtīti, kurš dodas uz brīnumzemi. Kopā ar viņu pabūsim pie jūras un citās vietās, uzzināsim, ka tikai darbs nes laimi mums! Savukārt Leimanes piedzīvojumu stāsts „Knašais Pēterītis” vēsta par Pēteri, kurš strādā pie maiznieka Sukurgalvas. Pēterim īsti darbi neveicas, un viņš kopā ar zirgu Sparu dodas plašajā pasaulē.

 

     K. Skalbes „Mazā Māra” ir stāsts par mazo meiteni Māru un viņas draugu Rūķi, kuriem bija kopīgi piedzīvojumi. R. Skujiņas un M. Kovaļevskas grāmatā „Strupastīša talcinieki” var izlasīt sirsnīgus pantiņus par dzīvniekiem, kuri strādāja visi kopā – malku sagādāja, dārzeņus audzēja, tad novāca un daudz citus darbus darīja. Pēc laba darba arī visi kopā priecājās un dziedāja.

 

     Savukārt grāmata „Laimesbērna un Pinkšķētāja raibie piedzīvojumi” ir stāsts par divām dvīņu māsām Laimesbērnu un Pinkšķētāju. Viens no viņām ir laba, otra – nerātna. Pinkšķētājs, mēģinot saķert vardīti, kura bija izsprukusi, laivā aizceļo tālu prom no mājām. Laimesbērns dodas meklēt savu māsiņu.

 

     Brīnumainajā pasaku pasaulē lasītājiem ļaus pabūt krāšņi ilustrēti krājumi. M. Masgrovas grāmatā „Brīnumainās pasakas” izlasīsiet, ka tās, kas piepilda bērnu vēlēšanās, ir fejas no noslēpumainās un brīnumainās Feju pasaules. Grāmatā „Pasakas par labajām burvēm” atradīsiet visā pasaulē pazīstamas pasakas par Pinokio, Pelnrušķīti, Runci zābakos, Apburto princesi, Nāriņu u. c.

 

     Latviešu vecmeistara – mākslinieka K. Sūniņa ilustrētā latviešu tautas pasaka „Zelta ābele un sudraba avots” ir klasisks stāsts par čaklo, labsirdīgo sērdienīti un slinko mātesmeitu un to, kā pie Laimesmātes viņas saņem to, ko pelnījušas.

 

     Grāmatā „Pasakas par līdakām, datoriem un telefoniem” pasaku, dzejoļu un piedzīvojumu stāstu rakstnieks V. Rūmnieks sapulcinājis vienuviet raibu kompāniju: ņipro Mārīti, Lāču Krišu, piecus Murus no Murjāņiem, Briesmīgo Līdaku, dažādus velnus un raganas, blēdīgus televizorus un datorus, sēņotkārus mobilos telefonus un sagriež visus trakā virpulī. Kas no tā visa iznāk – lasiet jaunajā grāmatā!

 

     Jaunajā grāmatu kolekcijā atradīsiet dzejolīšus bērniem ar skaistām ilustrācijām un skanīgiem pantiem. Aspazijas un Raiņa grāmatu „Dzejoļi bērniem” caurvij mazliet brīnumaina noskaņa. Šeit apkopoti tautā iemīļotākie un zināmākie 25 Aspazijas un 27 Raiņa dzejoļi bērniem: „Circenīša Ziemassvētki”, „Pasaciņa”, „Nebēda”, kā arī „Grāmata”, „Zelta, „Mākonīts un Mākonīte" un citi dzejnieku daiļdarbi.

 

     M. Cielēnas grāmatā „Pa īstam un pa jokam” bērnu dzejai raksturīgais rotaļīgums cieši saistīts ar nopietnu, dziļu pasaules atklāsmi, jūtu un domu patiesīgumu. Dzejoļi sakārtoti deviņās nodaļās, kas aptver nosacīti tematiskus lokus:  ģimeni, mūsu zemi (arī valodu), dabu, svētkus, dzīves „nopietnās parādības”, Rīgu, pavisam mazu bērnu dzīvi, brīnumus un jokus, gulētiešanu.  Krājums satur daudz māksliniecisku pārsteigumu, vienreizēju tēlu, skaņu un krāsu kombināciju, M. Cielēnai raksturīgo dzejas burvību.

 

     Krājumā „Iesim pasaulē” apkopoti simt divi dzejoļi bērniem, kurus sarakstījuši mūsdienu latviešu dzejnieki – J. Baltvilks, P. Brūveris, I. Zandere, U. Auseklis, K. Vērdiņš, M. Cielēna, Viks, M. Čaklais. Tie aicina mazus un lielus lasītājus kopīgi doties pasaulē, lai ielūkotos dabas skaistumā, apceļotu Latviju un pasauli, priecātos par četriem gadalaikiem. Kopā ar dzejas tēliem lasītājs pasēdēs uz skolas somas, minēs dzejas mīklas un „peldēsies burtiņu zupā", priecāsies par vārdu spēlēm un smaidīs, apjaušot, cik līksmi un prasmīgi dzejnieki rotaļājas ar latviešu valodu, tās vārdu un nozīmju bagātību.

 

     Lasītāji varēs pakavēties atmiņās par aizgājušajiem Ziemassvētkiem, iepazīties ar grāmatiņām par ziemu, dzīvnieciņiem un daudziem citiem interesantiem stāstu varoņiemA. Āres grāmata „Darbīgie lācīši” stāsta par lācīšiem Tedi un Miku, kuriem nekad nav garlaicīgi. Viņi pin grozus, gatavo dāvanas draugiem un brīvajos brīžos draiskojas. Lasot grāmatu, uzzināsiet arī, kā no čiekuriem, ozolzīlēm, žagariņiem un citiem viegli atrodamiem materiāliem pagatavot putniņus, vilku un citas skaistas un interesantas lietas.

 

     A. Lindgrēnes un I. Vīklandes grāmata „Protams, Lota māk gandrīz visu!” vēsta par Lotu no Strīdnieku ielas, ar kuru ir tā savādi – viņa māk gandrīz visu. Lai gan dažreiz iznāk kļūdīties, piemēram, kad Lāčukam gadās nokļūt atkritumu tvertnē. Bet, kad Jūnass un Mīja-Marija spēj tikai raudāt par to, ka visā pilsētā nav nopērkama neviena pati Ziemassvētku egle, tad Lota ir tā, kas glābj situāciju, – un tad var svinēt Ziemassvētkus.

 

     Katru gadu mazuļi ar mirdzošām acīm gaida brīnumu, ko sola Ziemassvētki. Un katru gadu vecāki saviem bērniem atbild uz jautājumiem par Ziemassvētku vecīti, rūķīšiem un Kristus bērniņu. T. O’Nīla grāmatiņa „Ziemassvētku prieks” palīdzēs jums šajā sarunā. Arī tad, kad Ziemassvētki pagājuši.

 

     I. Paklones stāsts „Ziemassvētku zāģītis” uzbur lielisku Ziemassvētku noskaņu. Mazos darbiņos svētku gatavošanā iesaistīti visi ģimenes locekļi: mamma, tētis, vecvecāki un bērni. Pēc pusnakts zem eglītes sāk sarunāties dāvanas, apspriežot, cik derīgas vai nederīgas tās būs saņēmējiem. Arī ragaviņas un zāģītis ir turpat blakus. Vai zāģis būtu laba Ziemassvētku dāvana? Atbilde izrādās neparastāka, nekā var iedomāties! Jo ir dāvanas, kuras, pielietojot radoši un asprātīgi, var sagādāt divkāršu prieku un līksmību visai saimei!

 

     M. Timmas sirsnīgajā pasakā „Sidraba egle” risinās svarīgi notikumi mežā pirms Ziemassvētkiem. Meža laumiņas no visām eglēm izvēlas vienu – pašu skaistāko – un izgrezno to par Sidraba egli. Un izrādās, ka šo godu var izpelnīties arī eglīte, kas nav ne pati slaidākā, ne kuplākā...

 

     Jums šķiet, ka paradīze – tā ir vieta, kur dzīve vienmēr rit viegli un vienkārši? Nebūt ne – it īpaši, ja esi mazs eņģelītis, kuram nav muzikālās dzirdes, kuru mūždien apceļ vecākie eņģeļi un kuru savā pulciņā rotaļāties neņem arī citas debesu būtnes. J. Zvirgzdiņa grāmata „Eņģelīša ceļojums” stāsta par eņģelīti Mikaēlu, vienkāršāk sauktu par Mikiņu, kurš tomēr nenoskumst. Viņš atrod sev draudzeni – zirneklieni Ariadni – un dodas uz Zemi, lai paveiktu ko labu. Izglābuši kāda konditorejas īpašnieka suņuku Toto, abi draugi iegūst sev īstu ģimeni. Un nu var cept cepumus un izsaiņot dāvanas – jo pienākuši taču Ziemassvētki!

 

     Jaunumos šoreiz arī M. Bonda „Lācītis Padingtons”. Kad Braunu ģimene pirmoreiz sastop lācīti Padingtonas stacijā, viņš it tikko ieradies no pašiem Peru dziļumiem. Kopš šī brīža viņu dzīve vairs nav tāda, kā bijusi…  Pavisam ikdienišķi notikumi kļūst gluži neparasti, ja tajos ir iesaistīts lācītis Padingtons.

 

     A. Kruševičs grāmatā „Par dzīvniekiem” dzīvnieku pasauli atklāj, izmantojot lielisku humora izjūtu un aizrautību. Izlasot šo grāmatu, lasītājs ne vien papildinās savas zināšanas, bet arī  iegūs lielākas simpātijas, piemēram, pret tīrīgo āpsi, žiglo murkšķi vai pašpārliecināto ūdru. Putnu mīļiem šajā grāmatā ir īpašs pielikums, proti, „putnu pulkstenis”, kura dalībnieki dzied no vakara līdz rītam un no rīta līdz vakaram.

 

     Jāmācās reizināšanas tabula? Tā sagādā grūtības? Nāciet uz bibliotēku un izņemiet grāmatiņu „Mācies reizināt!”, kura ļaus mācīties daudz interesantāk! Šī grāmata palīdzēs viegli un ātri iegaumēt visu reizināšanas tabulu. Katrā lappusē ir paslēptas arī atbildes, kuras var atklāt, ja pavelk īpašu kartīti.

 

     Lielākie bērni jauno grāmatu klāstā varēs izvēlēties grāmatas par saviem vienaudžiem, kuras lasot varēs smieties, šausmināties, dzīvot līdzi neparastiem atgadījumiem.

 

     M. Bārneta un Dž. Džona „Divi negantnieki” ir jautra grāmata par iejušanos jaunā vidē, savas personības izpaušanu un drauga atrašanu tur, kur vismazāk to gaidi. Grāmatas galveno varoni Mailsu Mērfiju pazīst visi, un tam ir tikai viens iemesls – nedarbi. Tāds palaidnis vēl nav redzēts. Pārceļoties uz apnicīgo Garlaikieleju, kas plašāk zināma tikai ar iespaidīgo govju skaitu, Mailss cer arī jaunajā skolā iegūt lielākā nedarbnieka reputāciju. Ir tikai viena nelaime. Šajā skolā jau ir savs palaidnis. Un viņš ir meistarīgs. Ļoti meistarīgs. Mailss piesaka viņam nedarbu karu…

 

     R. L. Staina grāmatas „Padomā, pirms kaut ko vēlies… Zosāda” galvenā varone Samanta Spārna, kurai ir divpadsmit gadi, allaž iekuļas nepatikšanās. Viņa ir meiteņu basketbola komandas izsmiekla objekts. Klasesbiedrene Džūdita Belvuda padara meitenes dzīvi nožēlojamu gan basketbola laukumā, gan ārpus tā. Taču tas viss var mainīties. Uzzini, kas notiks! (Šīs grāmatas autors tiek dēvēts par Stīvenu Kingu bērnu literatūrā. Viņš sarakstījis simtiem šausmu stāstu, un daudzi viņa darbi ir arī ekranizēti.)