Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada martā Rēzeknes Bērnu bibliotēkas grāmatu plaukti papildinājušies ar vairākām pusaudžu un jauniešu auditorijai domātām grāmatām. Grāmatas par pirmo mīlestību, fantastiku, ceļojumiem un piedzīvojumiem, “bāreņu vilcienu” tēmu Amerikā, Latvijas vēsturi un bestsellers angļu valodā neļaus garlaikoties Bērnu bibliotēkas lasītājam. 

 

     Kristīna Beikere-Klaina. ”Bāreņu vilciens”. Neaizmirstams un sirsnīgs stāsts par draudzību un dzīves sniegtajām iespējām. Šis ir vēstījums par kādu mazāk zināmu posmu Amerikas vēsturē, kad tā sauktie bāreņu vilcieni regulāri kursēja no Austrumu krasta pilsētām uz Vidējo Rietumu fermām.

 

     Mollijai Aijerai, septiņpadsmit gadus vecai penobskotu indiānietei, tuvojas vecums, kad būs jāpamet bāreņu aprūpes programma. Un tikai piedalīšanās sabiedriskajos darbos, palīdzot gados vecai kundzei sakopt mājas bēniņus, pasargā Molliju no iekļūšanas nepatikšanās.

 

     Kopā ar Vivjenu kārtojot un šķirojot mantas, Mollija atklāj, ka abām sievietēm ir daudz vairāk kopīga, nekā sākumā šķitis. Vivjena – īru imigrantu atvase – no Ņujorkas ar bāreņu vilcienu savulaik tika nosūtīta uz Amerikas otru galu līdz ar daudziem citiem bērniem, kuru tālāko likteni noteica vien veiksme un nejaušība.Mollijai izdodas rast atbildes uz neatbildētajiem jautājumiem, kas Vivjenu vajājuši dzīves laikā, un šie atklājumi sniedz mierinājumu abām sievietēm.

 

     Ursula Poznanski. ”Saeculum”. Trilleris. Spēle negaidīti kļūst par cīņu uz dzīvību un nāvi. Bastianu pierunā pievienoties nelielai ļaužu grupiņai, kura aizraujas ar viduslaiku lomu spēlēm brīvā dabā.

 

     Viduslaiku turnīra un gadatirgus laikā Bastianam bija iespēja novērtēt, ka tā ir gaužām nekaitīga nodarbe. Pat vairāk – tā būs iespēja izrauties no medicīnas studijām un pavadīt brīnišķīgas piecas dienas neskartā dabas nostūrī bez nekādiem mūsdienu civilizācijas labumiem.

 

     Ne Bastianam, ne arī kādam no šīs grupas neienāca prātā, ka jau nākamās dienas rītā pēc ierašanās viņiem tik ļoti gribēsies braukt prom, tikai, vispirms, būtu vēl jāatrod divi biedri, kuri mistiskā veidā viens pēc otra pazuda. Sākums jau ir vienkāršs un patīkams – pastaiga mežā, iejušanās seno laiku runā un pakļaušanās bruņiniekam.

 

     Tad vēl ugunskurs, maltīte, mūzika, spoku stāsti par nolādētiem bruņiniekiem, nogalinātiem radiniekiem un apkārt klīstošiem rēgiem, kuriem tā vien nagi niez, lai piepildītu savus lāstus. Viss ir labi līdz tam brīdim, kad uznāk lietus. Izmērcētās drēbes vēl ir sīkums. Ir pazudis viens biedrs. Pa tumsu meklēšana tiek atlikta, bet no rīta izrādās, ka ir pazudis vēl viens.

 

     Un tās noslēpumainās zīmītes…. nav brīnums, ka grupā atrodas dzirdīgas ausis, kas piekrīt Doro paustajai domai par vietas nolādētību un apkārt klīstošo bruņinieku, kuram lāsts neļauj mierīgi vadīt dzīvi aizkapa valstībā. Lai arī kā negribētos ticēt māņiem un lāstiem, visiem nometnes dalībniekiem ir sajūta, ka senās leģendas lāsts ir dzīvs un tieši šobrīd viņi ir ierauti tā darbībā. Viņi ir ierauti spēlē uz dzīvību un nāvi!

 

     Rensoms Rigs. ”Pilsēta bez dvēseles”. 1940. gada septembris. Desmit brīnumaini bērni bēg no briesmoņu armijas. Viņiem var palīdzēt tikai viens cilvēks, bet šī sieviete ir iesprostota putna ādā. Džeikoba Portmena neparastais ceļojums turpinās. Viņš kopā ar jauniegūtajiem draugiem dodas ceļā uz Londonu – pasaules brīnumu galvaspilsētu. Tur viņi cer izārstēt savu iemīļoto direktori mis Peregrīni.

 

     Tomēr šajā kara plosītajā pilsētā viņiem uz katra stūra uzglūn baisi pārsteigumi. Turklāt Džeikobam nākas pieņemt nozīmīgu lēmumu par savām jūtām pret Emmu Blūmu. Šī grāmata ievilina lasītāju fantāzijas bagātā pasaulē, kur sastopama telepātija un laika cilpas, ērmu izrādes un būtnes, kas spēj mainīt veidolu.

 

     Šo pasauli apdzīvo pieauguši īpatņi un slepkavnieciskas nebūtnes, tur atrodas zvērnīca ar savādiem un noslēpumainiem dzīvniekiem. Tā pat kā pirmajā romānā, no sērijas par brīnumbērniem, arī šajā grāmatā apvienota aizraujoša fantāzija un vēl nekad nepublicētas fotogrāfijas, radot lasītājiem neatkārtojamu piedzīvojumu.

 

     Reinbova Rouela. ”Fanīte”. Bestsellera Eleonora un Parks autores Reinbovas Rouelas jaunais romāns – stāsts par pieaugšanu, fanu literatūru, ģimeni un pirmo mīlestību. Kate fano par Saimonu Sniegu. Nu labi, visa pasaule fano par Saimonu Sniegu. Bet Katei fanošana ir dzīves jēga, un viņai tā lieliski padodas.

 

     Kopā ar dvīņumāsu Rīnu Kate jau bērnībā aizrāvās ar grāmatu sēriju par Saimonu Sniegu. Tā meitenes pārdzīvoja mātes aiziešanu. Dodoties uz koledžu Rīna paziņo, ka negribot dzīvot vienā istabā ar māsu. Kate tiek pie īgnas istabas biedrenes ar apburošu puisi: pie daiļliteratūras pasniedzējas, kura uzskata fanstāstus par civilizētās pasaules galu, kā arī pie izskatīga kursabiedra, kas grib runāt tikai un vienīgi par rakstīšanu.

 

     Viņa nepārtraukti raizējas par savu mīlošo, trauslo tēti, kurš līdz šim nekad nav bijis pavisam viens. Kā Kate spēs izdzīvot, neturoties pie rokas māsai? Vai viņa ir gatava veidot pati savu dzīvi? Un vai viņa vispār to vēlas, ja tas nozīmētu atstāt Saimonu Sniegu?

    

     Kīra Kesa. ”Prinča līgava”, 2. grāmata ”Elite”. Aizraujoša un spraiga sacensība meitenes cīņā par prinča sirdi! Cīņa saasinās, konkurentes nesnauž! Kura būs skaistākā, mīlētākā un vienīgā? Otrā grāmata – “Elite” ­– atklāj jaunus pavērsienus pils dzīvē, kā arī Amerikas un Meksona attiecībās.

 

     Vai Illejas valsts vēsture un pils sienas glabā vēl citus noslēpumus, ne tikai slepenās ejas? Trīsdesmit piecas meitenes ieradās pilī, lai iekarotu prinča Meksona mīlestību un apprecoties iegūtu princeses kroni. Otrajā kārtā, Elitē, vairs ir palikušas tikai sešas! Amerika Singere ir viena no izredzētajām un – visi par to ir pārliecināti – prinča favorīte. Tomēr viņa joprojām nespēj izdarīt izvēli.

 

     Kad Amerika ir kopā ar Meksonu, viņai šķiet, ka princis ir īstais un vienīgais, bet, satiekot bijušo draugu Aspenu, atkal atgriežas atmiņas un senās jūtas ņem virsroku. Amerikai nepavisam nav atlicis daudz laika lēmuma pieņemšanai. Arī pārējās piecas meitenes katra ar saviem līdzekļiem cīnās par prinča labvēlību. Un dažām tas izdodas patiesi labi.

 

     Tomass Delvers. ”Sunītis”. Līdz pat 1991. gadam, arī ”Atmodas laikā”, latvieši joprojām tika iesaukti PSRS armijas obligātajā dienestā.

 

     Šis ir stāsts par to, kādu ceļu iesauktie izvēlējās, kad nokļuva dienestā. Bija jāatrod vidusceļš starp sirdsapziņu un dzīves realitāti. Katrs dzīvoja pēc savas pārliecības par labo un slikto.

 

     John Green. ”An Abundance Of Katherines”. Grāmata angļu valodā. Brīnumbērns Kolins Odinecs tikko ir pabeidzis skolu un atrodas depresijas stāvoklī. Kopā ar labāko draugu  Hasanu  viņš dodas neaizmirstamā ceļojumā, kurš uz  visiem  laikiem izmaina viņa dzīvi.

 

     Draugiem nākas piedzīvot apbrīnojamus piedzīvojumus, izvest romantisku attiecību formulu, cīnīties, iemīlēties, pievilties, atvērt liela skaita Katerinas noslēpumus un, beidzot, kļūt patiesi  laimīgiem. Šīs grāmatas īstais šarms ir galveno varoņu raksturs.

 

     Džona Grīna grāmatās dialogs ir ierocis, kurš iekaros lasītājus. Jaunas, jautras un negarlaicīgas grāmatas no bestselleru autora ir: "Papīru pilsētas", "Zvaigžņu vaina" un "Meklējot Aļasku".

 

     Patīkamu lasīšanu!