Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Starptautiskā ģimenes diena ir svinama diena, ko pēc ANO īpaša lēmuma kopš 1994. gada, Latvijā – kopš 2007. gada, atzīmē 15. maijā.

 

     Mēs visi, liels vai mazs, nākam no ģimenes. Ģimene ir mūsu drošā sala, vieta, kur jūtamies labi, kur mūs saprot un atbalsta. Ģimenē bērnībā veidojas mūsu skatījums uz dzīvi, kas ietekmē visu tālāko dzīves ceļu.

 

     Katrā ģimenē ir savas tradīcijas. Kā viena no ģimenes tradīcijām var būt arī kopīga grāmatu lasīšana. Ja ģimene ir siltā ligzda, tad grāmata ir logs uz pasauli. Un, lasot grāmatas kopā ar bērniem, mēs varam ielūkoties, kā dzīvo citas ģimenes, un ko jaunu arī iemācīties.

 

     Bērnu bibliotēkā ir pieejamas vairākas grāmatas, kas stāsta par ģimeni un tās vērtībām. Ielūkosimies dažās no tām.

 

     Andrē Balžekienes grāmatā “Pilsētbērziņu ģimene zaļumos” iepazīstamies ar gluži parastu pilsētnieku ģimeni, kurā ir mamma, tētis un divas meitas – Līna un Emma. Kā jau mūsdienās ierasts, visa ģimene aktīvi lieto dažādas viedierīces un lielāko laika daļu pavada tajās. Bet kādu dienu viņi izlemj, ka ir pienācis laiks atpūsties, un dodas zaļumos. Kāda būs diena bez ierastajām ierīcēm? 

 

     Šķiet, ka neviens bērns nav izticis bez jautājuma – mam, bet kā es rados šajā pasaulē? Grāmatā “Kurmītis un māmiņa” mazie lasītāji var uzzināt, kā pasaulē rodas zaķu bērni, un viņi ierodas nu gluži tāpat kā cilvēkbērni.

 

     Kad vecāku prasības par kārtību istabā un neskaitāmajiem mājas pienākumiem kļūst apgrūtinošas, bērniem var rasties ideja sameklēt sev citas mājas, kur šādu pienākumu nebūs. Kā veicās zaķēnam Pēcim, dzīvojot pie saviem draugiem, un ko viņš iemācījās, var lasīt grāmatiņā “Es tevi tā mīlu”.

 

     Sarmītes Poikānes grāmata “Mammas kleitas un teātra bize” ļauj ielūkoties kādas ģimenes vasaras ritējumā tālajā 1964. gadā. Pārsla ir vecākais bērns ģimenē, viņai ir mamma un tētis, brālis un māsa, divas vecmammas, kuras dzīvo netālu viena no otras. Un uz vasaru laukos ierodas padzīvoties arī citi radinieki. Savukārt Dzidras Zeberiņas grāmata “Kad es maza biju” lasītāju aizved uz pilsētas meitenes bērnību laikā pirms Otrā pasaules kara. 

 

     Bērnu bibliotēkā ir pieejami arī vairāki dzejoļu krājumi, kuros nolūkot kādu jauku dzejolīti, kuru iemācīties un noskaitīt gan mammai un tētim, gan arī vecvecākiem vai brālim un māsai. 

 

     Šantalas Gazalas grāmata “Laimīgais mazulis. Rokasgrāmata laimīga un pārliecināta bērna audzināšanā” un Reičelas Meisijas Stefordas grāmata “Hands Free mamma” sniegs padomus, kā kļūt par labākiem vecākiem un kā gan veiksmīgāk saprast savus bērnus, gan mierīgāk plānot ģimenes ikdienu. Savukārt Hansa Joahima Dēbelina grāmata “Ģimenes svētki” sniegs idejas, kā, svinot dažādus dzimtas godus un svētkus, uzklāt galdu mājās gluži kā labākajā restorānā. 

 

     Svinam 15. maijā Ģimenes dienu, samīļojam savus tuvākos cilvēkus, un jau no 18. maija var atnākt pēc kādas grāmatas uz Bērnu bibliotēku. Tiekamies!