Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 16. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvāja 39 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     R. Vebsters grāmatā „Sejas vaibstu lasīšana” māca pa īstam ieskatīties sejās, ko redzam katru dienu. Izlasot šo grāmatu, uzzināsiet, kā sejas zonas atklāj rakstura iezīmes un kāda ir mūsu sejas vaibstu apslēptā nozīme. Izdevumā arī atradīsiet noderīgus padomus, lai pēc sejas izteiksmes izprastu iekšējās spriedzes cēloņus svarīgās sanāksmēs un darba intervijās, kā arī norādes, kas liecina, ka cilvēks melo.

 

     M. Eskovara „Francisks. Lūgšanu spēks” ir stāsts par lēnprātīgu cilvēku, kurš kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem un varenākajiem cilvēkiem pasaulē. Pirmais jezuīts, pirmais latīņamerikānis. Jaunais pāvests, kura pirmais solis ir vienkāršs aicinājums: „Lūdziet par mani!” Šī grāmata ir ne tikai par pāvestu Francisku un viņa ceļu līdz šim augstajam Baznīcas amatam, bet tajā aprakstīta arī pāvestības vēsture, kā arī pāvestu ievēlēšanas aizkulises un konklāvā notiekošais.

 

     Izdevums „Latviešu klaidoņu stāsti” veidots kā atskats uz Klaidoņu saietiem, kur par piedzīvoto stāsta Valdis Brants, Māris Gailis, Džeimss Krogzemis, Juris Lorencs, Pēteris Strubergs, Andrejs Hansons un Bruno Šulcs. Grāmatas sastādītājs Juris Lorencs piedāvā vēl kādu interesantu tekstu – diplomāta Andreja Kovaļova „Sibīrijas dienasgrāmatu”, kas stāsta par viņa viesošanos pie Sibīrijas latviešiem.

 

     N. Edvardsas „Visuvarenais ķiploks” ir mūsdienīga rokasgrāmata ķiploka lietošanai, kurā atradīsiet gan brīnišķīgas receptes, gan ieteikumus, kā audzēt ķiplokus pašu spēkiem, kuras šķirnes ir pašas veselīgākās, kā ķiplokus kopt un uzglabāt, lai to ārstnieciskās īpašības neizzustu. Autore arī ierāda, kā ķiplokus kaltēt un savīt glītās pīnēs un kā pagatavot dažus vienkāršus līdzekļus imūnsistēmas stiprināšanai. Plašajā recepšu klāstā izraudzītas tās, kurās ķiploks var izpausties visā savā godībā, gatavošanas procesā nezaudējot veselībai noderīgās īpašības.

 

     Dž. Beneta grāmata „Atbrīvojot Baltiju”, kas Lielbritānijā pirmoreiz tika publicēta ar nosaukumu „Kovana karš”, stāsta par maz zināmu, bet aizraujošu britu flotes vēstures posmu – darbību Baltijas jūrā 1919. – 1920. gadā. Tā ir unikāls vēstures avots, kas būtiski papildinās lasītāju priekšstatus par jauno valstu, sevišķi Igaunijas un Latvijas, brīvības cīņām.

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz H. Murakami „Aitas medīšanas piedzīvojumi” – vienlaikus reālistisks un pavisam nereāls romāns, kā jau lielākoties ar Murakami darbiem mēdz būt. Šī ir grāmata, kurā pirmoreiz parādās Aituvīrs, būtne, kas smaržo pēc vilnas, augsnes un silta mitruma. Vai viņš ir ļauns? Labs? Bikls kā aita, tomēr caurcaurēm bara dzīvnieks, rāms un ar cietu galvu, viņš vēro varoņa meklējumus. Bet aita, ap kuru vērpjas sižets, šķiet nenotverama...

 

     I. Baueres jaunā romāna „Melu māja” stāstījuma centrā ir mamma, kura nolēmusi pēc ilgiem laikiem savākt dzimtu kopā Ziemassvētku vakarā, ielūgtas viņas meitas, znoti un vedekla. Tomēr intrigas mezglu romāna sižetam, to pašam nezinot, iesējis jaunākais romāna tēls – Laura. Dzimtas pulcēšanās notiek lauku īpašumā pirmo reizi pēc vairākiem gadiem, kopš autoavārijā bojā gājis Artis, lai būtu kopā kā senāk, kad vēl nebija samilzuši un sakrājušies noslēpumi: mātei no bērniem, sievām no vīriem, vīriem no sievām, bet kopā – no mazbērniem. Amoliņu dzimtu kopā satur citiem neizpaužami noslēpumi. Kas notiks, ja tie nāks gaismā? Vai tiem vispār atļaus nākt gaismā? Jo pagaidām iespējams saglabāt vismaz kopības ilūziju...

 

     M. Duenjasas romāna „Sapņu atbalss” sižets vērpjas strauji un neparedzami. Sira Kiroga ir jauna šuvēja trīsdesmito gadu Madridē, viņa gatavojas kāzām un dzīvei, kurā nav gaidāms nekas neparedzēts, kad piepeši zaudē galvu kāda harizmātiska uzņēmēja dēļ un pilsoņu kara priekšvakarā kopā ar viņu pamet Spāniju, lai pārceltos uz dzīvi Marokā. Taču tur viņa pavisam drīz attopas viena, pievilta un līdz ausīm parādos. Nokļuvusi Tetuānā, Spānijas protektorātā, Sira liek lietā dažādas viltības un ar šaubīgu draugu palīdzību atver smalku modes ateljē. Tas, pateicoties viņas gaumei un gribasspēkam, drīz vien kļūst par iecienītu vietu pilsētas bagātākajām un ietekmīgākajām dāmām, kuru tagadne ir nevainojama. Taču piepeši Siras dzīvē atkal notiek negaidīts pavērsiens, savijoties kopā ar visai raiba personāžu pulka likteņiem. Tieši viņi Sirai dod iespēju mainīties un kārtējo reizi sākt dzīvi no jauna.

 

     V. P. Janga romānā „Krustceles” egocentriskais multimiljonārs Antonijs Spensers pēc asinsizplūduma smadzenēs nonāk komā un „atmostas” sirreālā pasaulē, dzīvā ainavā, kas atspoguļo viņa zemes mūžu ar visiem postījumiem un zaudējumiem. Viņš sastop cilvēkus, kurus uzskata par savas zemapziņas projekcijām, to vidū arī vīrieti, kurš dēvējas par Jēzu. Dvēseles izmisumā Antonijs lūdz otru iespēju dzīvot un drīkst atgriezties uz zemes, lai vērstu par labu savas kļūdas. Tiesa gan, pasauli viņš tagad redz ar citu cilvēku acīm un dalās viņu pieredzē un emocijās. Katrs viņa pieredzējums ir citāds un savā veidā palīdz tuvoties glābiņam. Antonijam ir piešķirta īpaša dāvana: viņš var izdziedēt kādu cilvēku. Tikai vienu. Un var izvēlēties arī pats sevi...

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. augustā.

 

Līdzīgi raksti