Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2015. gada 5. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 29 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Britu suņu audzētāja Dž. Fennela, kura radījusi pilnīgi jaunu suņu apmācības metodi, grāmatā „Saruna suņu valodā” dalās ar lasītāju savā pieredzē, palīdzot ikvienam suņa saimniekam izveidot draudzīgas un sapratnes pilnas attiecības ar viņa labāko draugu. Autores unikālā spēja iejusties suņu pasaulē un saprast to valodu ir ļāvusi viņai pāraudzināt neskaitāmus suņus – gan agresīvus kodējus, gan rējējus un velosipēdistu vajātājus.

 

     H. Kerola grāmata „Gribi iemācīties fotografēt? Izlasi šo!” iepazīstina ar kompozīcijas pamatiem, ekspozīcijas, gaismas, kadrējuma izmantošanas principiem un māca pašu galveno – spēju ieraudzīt lielisku attēlu, piemēriem izraugoties pasaulslavenu fotogrāfu darbus. Šie praktiskie ieteikumi noderēs dažādu modeļu digitālo un kombinēto fotokameru lietotājiem. Brīnišķīgās ilustrācijas lieliski paskaidro fotogrāfu izmantotās metodes, iedvesmo un mudina nekavējoties doties īstā kadra medībās. Izziņas procesā iesaistīti 50 izcili fotogrāfi.

 

     Daiļliteratūras klāstā D. Avotiņas romāns „Rūdis”, kurā turpinās lasītāju iecienīto romānu „Kad lausks cērt” un „Jūlija” varoņu gaitas uz 20. gadsimta vidus vēsturisko notikumu fona. Romāna centrā – Rimežu saimnieces Jūlijas jaunākā dēla Rūda sarežģītais liktenis. Jauna virsnieka gaitas neatkarīgās Latvijas armijā, mežsarga darbs tālu no dzimtajām mājām, cīņa par jauno puišu mežabrāļu dzīvību, atbildīgi amati pēckara un kolhozu pirmsākumu laikā, nepatiesas apsūdzības, pārdzīvojumu pilni personiskās dzīves līkloči... Tas viss – viena cilvēka mūžā. Cilvēka, kuru vispatiesāk raksturojis viņa draugs Gusts Līdums: „Rūdi Rimežu var krāsot gan baltu, gan sarkanu, bet īstenībā viņš ir cilvēks nemaināmā cilvēcības krāsā.”

 

     A. Kļavis savu jauno īsprozas grāmatu „11 stāsti par vīriešiem” raksturo šādi: Jā, mēs neesam tik pretrunīgi, neaprēķināmi un spilgti kā sievietes. Bet mēs esam! Un, lai ko arī dažbrīd teiktu, bez mums, jums – sievietēm, noteikti būtu daudz garlaicīgāk nekā ar mums. Lai gan tas atkal ir mans – vīrieša viedoklis. Tāpat kā šī grāmata ar 11 stāstiem par vīriešiem, kas tiešāk vai netiešāk no divdesmitā gadsimta ienākuši divdesmit pirmajā. Par vīriešiem ar visiem viņu tikumiem, kas tiem šķiet mazsvarīgi, un netikumiem, kurus tie rūpīgi slēpj. Par vīriešiem ar visām to dīvainībām, kas daudziem no viņiem nemaz nešķiet dīvainas, un ar kaislībām, kas nereti ir stiprākas par viņiem pašiem. Par vīriešiem… un, protams, arī sievietēm, kurām pateicoties tie nākuši šajā pasaulē, tāpēc no tām atkarīgi kopš piedzimšanas brīža.

 

     Angļu rakstnieces K. Mosas romāns „Citadele” rakstīts, iespaidojoties no reāliem vēsturiskiem notikumiem, un autores iztēle apvienojusi izdomātus varoņus ar tiem, kuru dzīvesstāsti atstājuši ievērojamas pēdas vēstures annālēs, radot interesantu darbu, kurš rosina izzināt senos noslēpumus, no kuriem tikai tagad sāk noslīdēt aizmirstības plīvurs.

 

     Enerģiskā, drosmīgā Sandrīna vācu okupācijas laikā iesaistās Pretošanās kustības grupā „Citadele”, kurā darbojas vienīgi sievietes. Tās ir likušas uz spēles visu, lai uzvarētu neredzamajā cīņā, kas plosās visapkārt. Kamēr karš tuvojas asiņainajam noslēgumam, Sandrīnas dzīvesceļš krustojas ar triju ļoti atšķirīgu vīriešu likteņiem. Bet – kurš no tiem ir īstais ienaidnieks? Un kurš ir patiesais sargātājs mūžsenajiem dārgumiem, kas paaudžu paaudzēs vilinājuši ļaudis uz Pireneju piekāji? To visu lasiet grāmatā!

 

     Amerikāņu romantiskās literatūras karalienes M. Džonsones romāns „Rudens dēka” stāsta par Džuljetu Milleri, kura pēc dramatiskas šķiršanās sapratusi, ka vīriešiem uzticēties nevar. Viņa iegādājas dzīvokli un sameklē sev dzīvokļa biedreni, ar kuru kopā vakaros iedzert kādu vīna glāzi un patenkot. Jautrās, pļāpīgās Džuljetas un maigās, klusās Flosas satikšanās kļūst par sākumu lielām dzīves pārmaiņām…

 

     Angļu mīlas romānu rakstnieces Dž. Devero romāns „Šampanietis brokastīs” savukārt vēsta par Eliksu, kura, nule pārcietusi šķiršanos no mīļotā vīrieša, dodas uz provinci, lai kādu laiku pavadītu gadsimtiem senā muižā. Vairāku iemeslu dēļ viņa pieņem kādu savādu piedāvājumu un apņemas izplānot savas labākās draudzenes kāzas… Romāna darbība norisinās Masačūsetsas salā, un tas iepazīstina ar tēliem no autores iepriekšējos romānos sastapto varoņu ģimenēm. „Šampanietis brokastīs” aizsāk Nantaketas līgavu triloģiju.

 

 Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. janvārī.

 

Līdzīgi raksti