Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2018. gada 1. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 32 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

    

 

      L. M. Klinkertes grāmatā “Margarita Stāraste. Post Scriptum” apkopotas līdz šim nepublicētas iemīļotās latviešu mākslinieces, bērnu grāmatu ilustratores Margaritas Stārastes vēstules, kā arī viņas meitas (grāmatas autores) un tuvinieku atmiņas. Stāraste savā mūžā ir uzrakstījusi tūkstošiem vēstuļu. Aizraujoši būs lasīt vēstules, kas daudzu gadu garumā rakstītas viņas mūža mīlestībai – Gerritam Bordeveikam. Grāmatā atradīsiet arī precizējumus mākslinieces biogrāfijā.

 

     Psihoterapeita un narkologa V. Rudzīša jaunākajā grāmatā “Ģimene” vēstīts par dažādiem ar ģimeni saistītiem jautājumiem, tostarp bērnu tiesībām, individuālo un kolektīvo psihi, mīlestību un citām tēmām.

 

     Visai aktuālas tēmas mūsdienās ir bērnu un pusaudžu hiperaktivitāte, nepaklausība un neieinteresētība, kā arī strādājošo (gan padoto, gan priekšnieku) neorganizētība, haotiskums un aizmāršība. Neiropsihiatrs D. G. Eimens pirmais ir identificējis vairākus uzmanības deficīta sindroma tipus un katram no tiem izstrādājis detalizētu diagnosticēšanas un ārstēšanas programmu, savā grāmatā “Uzmanības deficīta sindroms” viņš piedāvā praktisku programmu neiroloģisku uzvedības traucējumu novēršanā gan bērniem, gan pieaugušajiem. Konkrētie padomi vecākiem, skolotājiem, dzīvesbiedriem u. c. ļaus atpazīt savos līdzcilvēkos uzmanības deficīta sindroma simptomus un palīdzēt viņiem kontrolēt uzvedību, kā arī šo sindromu novērst.

 

    

 

     Daiļliteratūras klāstā A. Remesa grāmata “Kara ēna sekoja man”, ar kuras palīdzību autors lasītāju izvadā pa Liepājas ieliņām, portretē dažādu laiku spilgtākās Liepājas un arī Latvijas personības – laikmeta zīmes – Egonu Līvu, Olafu Gūtmani, bohēmas pārņemto “Vāgūzi” ar izcilo fotogrāfu Uldi Briedi priekšgalā un daudzus citus. A. Remess izstāsta ne vien savas dzimtas un ģimenes dzīvesstāstu, sākot no 1941. gada līdz mūsdienām, bet ikkatra latvieša pieredzēto un izjusto, tādējādi ļaujot izdzīvot Latvijas likteņstāstu vairāk nekā 50 gadu garumā.

 

     Kinorežisores un esejistes V. Beinertes grāmata “Vārdi un klusums” patiks dziļu domu un citātu meklētājiem, kā arī lasītājiem ar humora izjūtu. “Maza meitene būdama, biju vecākiem līdzi ciemos. Tika svinēta slavena komponista daiļās sievas dzimšanas diena, šķiet, trīsdesmit piektā. Skatījos uz gavilnieci apbrīnā un neizpratnē: kā sieviete var būt tik neiedomājami skaista un reizē tik šausmīgi veca…” (93. lpp.) Autore runā par dzīves pamatvērtībām, lielām un reizē ikdienišķām lietām. Ikviens, kurš gribēs ieraudzīt, grāmatā atradīs neuzmācīgus, bet noderīgus padomus.

 

     L. Ullmannas romāns “Trauksmainie” vēsta par viņas vecākiem – ievērojamo zviedru kinorežisoru Ingmaru Bergmanu un aktrisi Līvu Ulmani. Sākotnēji tēvs un meita plānojuši šo grāmatu rakstīt kopā, bet sanācis darbu tik ilgi atlikt, līdz I. Bergmans kļuvis pārāk slims, lai varētu nopietni strādāt pie šāda projekta, tomēr daļa pēdējo gadu sarunu ir rūpīgi pierakstītas, tad nu tās, kā arī atmiņās glabātie dialogi no agrākiem laikiem veido šīs atklātās grāmatas kodolu. Izdevums ļoti labi ļauj ielūkoties arī pašas autores dzīvē.

 

    

 

     K. Vestas romāns jauniešiem “P.S. Tu man patīc” stāsta par Liliju, kura ir nelabojama sapņotāja, un viņai nepatīk ķīmija. Meitene ir nedaudz kautrīga un apveltīta radošiem talantiem. Lilija prot šūt un sacer dziesmas. Kādu dienu notiek brīnums – ar zīmuli uz sola ķīmijas kabinetā uzrakstīta Lilijas mīļākās dziesmas rinda. Šo dziesmu zina tikai nedaudzi, jo tā nav populāra. Nākamajā dienā kāds ir uzrakstījis nākamo dziesmas rindiņu un ziņu viņai.

 

     Drīz vien Lilija ar anonīmo domubiedru sāk apmainīties vēstulēm – viņi dalās noslēpumos, iesaka viens otram grupas un sāk uzticēties. Meitene jūt, ka viņas sirds jau pieder nezināmajam rakstītājam, lai gan prāts vēl pretojas. Kas viņš ir? Lilija cenšas atklāt noslēpumu un atklāj, ka sirdslietas ne vienmēr ir saprotamas…

 

     Bijušā Somijas vēstnieka Maskavā R. Nīberga grāmata “Pēdējais vilciens uz Maskavu” atklāj viņa mātes dzimtas pārdzīvoto kara un miera laikos. Tas ir vēsturisks stāsts par dramatiskām attiecībām starp ebreju ģimenes locekļiem un lielvalstu dzirnām, kurās cilvēki tiek ierauti bez viņu pašu vēlēšanas. Daļēji grāmatas darbība risinās arī Rīgā.

 

     S. Hannas (raksta turpinājumus par E. Puaro izmeklētajiem noziegumiem) detektīvromāna “Aizvērtais šķirsts” galvenā intriga vijas ap testamentu. Lēdija Atelinda Pleiforda sarīkojusi viesības savā savrupnamā, tomēr šoreiz tā nebūs ierastā sanākšana. Pleiforda liek juristam steidzīgi sastādīt jaunu testamentu. Viņa nolēmusi saviem diviem bērniem neatstāt ne penija un visu bagātību novēlēt kādam, kuram atlicis dzīvot vien dažas nedēļas. Tas ir šokējošais jaunums, kuru lēdija plāno pavēstīt visiem pie vakariņu galda…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. februārī.

 

Līdzīgi raksti