Lai kļūtu par žūrijas ekspertu, Tev jāizlasa visas savas vecumgrupas grāmatas!

Klikšķini uz saites „Pārbaudīt pieejamību” un rezervē grāmatu, kuru vēlies lasīt!

 Ja rodas jautājumi, droši jautā bibliotekārei!

Žūrijā kopā ar Tevi var piedalīties arī vecāki!

 

Vecumgrupa 5+

 

Maija Laukmane

„Divdesmit pieci mākoņi”

Latviešu rakstnieces Maijas Laukmanes dzejoļi bērniem uzrunā mazos lasītājus ar asprātību, tēlainību un saprotamību, rosina būt vērīgam, izzināt, redzēt un sajust tās vērtības, kas cilvēku dzīvi dara pilnvērtīgu un laimīgu. Rakstnieces sirsnīgās, labsirdīgās grāmatas ir labi draugi gan ģimenēm, gan skolām, gan bibliotēkām.

Pārbaudīt pieejamību

 

Daiņus Šukis

„Ezītis, kurš mīlēja slepeni”

„Ezītis, kurš mīlēja slepeni” ir brīnišķīgs, asprātīgs un intriģējošs stāsts par ezīša Dadža slepeno mīlestību pret gotiņu Pelenonu. Ko gan lai ezītis izdara tādu, kas liktu iemīļotās govs Pelenonas sirdij pukstēt straujāk? Slepenajam pielūdzējam palīgā steidzas kaķis Pičus, mājas sargs Lords, ruksis Polinēzijs un citi jautrās lauku sētas iemītnieki. Šis stāsts ir paredzēts gan lasīšanai savā nodabā, gan kopā ar vecākiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Huans Arhona

„Govs”

Grāmatas galvenā varone ir govs, kura vienu dienu no agra rīta līdz pat vēlai naktij aktīvi piedalās kādas pilsētiņas ikdienas dzīvē. Govs klātbūtne visdažādākajās pilsētas dzīves situācijās ir ļoti nozīmīga – govij izdodas izglābt krītošus logu mazgātājus, aizturēt laupītājus, iemidzināt zīdaini un pat apkarot birokrātiju pilsētas mērijā.

Autors uz apkārtējo pasauli, tās ikdienas kņadu skatās ar bērna acīm un iztēli, atgādinot mums, pieaugušajiem, ka ļoti bieži bērni spēj redzēt tādas lietas un notikumus, kuras pieaugušo acīm ir apslēptas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ķēstutis Kasparavičs

„Īsi stāstiņi par lietām”

Lietuviešu rakstnieka grāmatas „Īsi stāstiņi par lietām” galvenie varoņi ir visdažādākās lietas – matu fēns, sienas pulkstenis, televizors un citas, kurām autors ir piešķīris cilvēciskas aprises un rakstura īpašības. Katrs stāsts atklāj šo lietu pārdzīvojumus, atziņas un diskusijas, kuru dinamika un cilvēcība liek stāstu izlasīt līdz galam, piemēram, lai uzzinātu, vai saimnieks nokodīs Zobu Birstes galvu un vai autora draudi Televizoram piespiedīs to rādīt kaut ko ļoti skaistu un krāsainu.

„Īsi stāstiņi par lietām” ir dzirksteļojoša humora, aizraujoša un dinamiska sižeta pilni, kas neatstās vienaldzīgus ne mazus, ne lielus lasītājus. Stāstiņi ir papildināti ar detalizētiem un ļoti asprātīgiem zīmējumiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Maikls Bonds

„Pasaka par peļu pili”

„Pasaka par peļu pili” ir sirsnības, mīļuma un labestības caurvīts stāsts par kuplu peļu saimīti, kas reiz mitinājās kādā brīnumjaukā leļļu namiņā. Dzīvot līdzi pelīšu gaitām un negaidītiem atgadījumiem un pārsteigumiem palīdzēs brīnišķīgas un krāsainas ilustrācijas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Anita Kreituse

„Puika, kas zīmēja kaķus”

„Puika, kas zīmēja kaķus” ir grāmata par kādu japāņu puiku, kas ar lielu aizrautību nodarbojās ar zīmēšanu. Viņš ir nācis no kāda maza Japānas lauku ciemata, nabadzīgas, taču ļoti krietnas, godprātīgas, gādīgas un iejūtīgas septiņu bērnu zemnieku ģimenes. Puika, kas aizrāvās ar zīmēšanu, bija jaunākais dēls šajā ģimenē. Viņš zīmēja vienmēr un visur, turklāt tikai un vienīgi kaķus.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 9+

 

Māra Viška, Uldis Daugaviņš, Mārtiņš Sirmais

„Baltais lācis”

„Baltais lācis" ir piedzīvojumiem bagāta bilžu grāmata, ko sadarbojoties radījuši trīs autori: māksliniece Māra Viška, pasakas autors Uldis Daugaviņš un pavārs Mārtiņš Sirmais. Šī pasaka par neparasto lāci, kuram ir sešas ķepas, bērniem un vecākiem sola tikpat aizraujošus piedzīvojumus arī virtuvē. Šajā grāmatā ēdiens ir nevis gala, bet izejas punkts, jo līdzās veselīgas ēšanas vērtībai tā piedāvā plašāku, iekļaujošāku vērtību – radošu attieksmi pret savu ikdienas dzīvi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Uldis Auseklis

„Kaķēns margrietiņās”

„Kaķēns margrietiņās” ir dzejoļu grāmata, kurā apkopoti paši jaunākie Ulda Ausekļa dzejoļi. Dzejoļu autors arī šoreiz rotaļīgi, fonētiski skanīgi, asprātīgi, mīļi un mūsdienīgi stāsta par Latviju, dabu, dzīvajām radībām ap mums un ģimeni.

Krājumam ir 4 daļas: „Kaķēns šūpo margrietiņas, šūpo žagatiņai ziņas”, „Pats tu āpsis, pats tu lapsa”, „Bet mans labrīt dzīvo visskaistāk latviešu valodā” un „Stūru stūriem tēvu zeme un stūru stūriem dzejolīši”.

Pārbaudīt pieejamību

 

Timo Parvela

„Muris un Vufs”

Somu rakstnieka Timo Parvela grāmatā „Muris un Vufs” ir apkopoti divdesmit sirsnīgi un aizraujoši stāstiņi par kaķi Muri un suni Vufu, kuri dzīvo debeszilā mājā kalna galā. Turpat pakājē ir dīķis un ciematiņš, kurā mīt vista fon Ko, gotiņa Mūmiņa, zirgs Ījāns un citi viņu draugi.

Stāstiņi par amizanto kaķi Muri un prātīgo suni Vufu ir lieliski piemēroti lasīšanai priekšā mazāka vecuma klausītājiem un patstāvīgai lasīšanai visiem skaistas un vērtīgas bērnu literatūras cienītājiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ulfs Starks

„Proti svilpot, Juhanna?

„Proti svilpot, Juhanna?” ir stāsts par lieliskām lietām, ko puikas var darīt kopā ar vecu vīru: taisīt pūķi, skūt bārdu, slepus kāpt kaimiņa ķiršu kokā, svinēt dzimšanas dienu parkā, iemācīties svilpot utt. Šīm sirsnīgajām attiecībām diemžēl ir atvēlēts maz laika un mazajam septiņgadīgajam Berram, kas solījis sameklētajam vectēvam nosvilpot viņa mīļāko dziesmiņu par Juhannu, nākas to izdarīt kapličā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lelde Stumbre

„Pūcīte ar zeltainajām acīm”

Leldes Stumbres grāmata „Pūcīte ar zeltainajām acīm” ir aizraujošs stāsts, kurā pūcīte ar zeltainajām acīm lasītājiem atklāj kādā veidā pie mums atnāk pavasaris un rudens un vai tiešām visi to vien gaida un priecājas par to.

Grāmatas varoņi Asniņš un Rudīte, Zaļo aļģu tantiņa, rūķis Snūķis un kaija, vārdā Livingstone, tiek ierauti vētrainos notikumos, par ko pūcīte ar zeltainajām acīm tikai un vienīgi priecājas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Žaume Kuponss, Liliana Furtuņa

„Uzrodas Flata kungs!”

„Uzrodas Flata kungs!” ir pirmā sērijas „Aguss un mošķi” grāmata, kas piemērota visiem sākumskolas puikām un meitenēm, kam patīk joki, asprātības, skolas dzīve un grāmatu lasīšana.

Aguss Pianola ir ļoti kautrīgs un diezgan bezkaunīgs zēns, kurš patiesībā ir ļoti labs un jauks puika, kas kādu dienu iepazīstas ar Flata kungu – mošķi, kuram patīk lasīt, un viss mainās…

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 11+

 

Silēna Edgāra, Pols Beorns

„14 – 14”

Franču rakstnieku Silēnas Edgāras un Pola Beorna grāmata „14 – 14” ir stāsts, kurā lasītāji iepazīsies ar diviem trīspadsmitgadīgiem zēniem – Adriēnu un Adrianu –, kuri sākotnēji domā, ka ir brālēni, ar divām īpatnējām pastkastītēm, vēstuļu rakstīšanu, draudzību, piedzīvojumiem un, protams, jauniem draugiem.

Pateicoties pie mājas uzstādītai noslēpumainai pastkastītei, zēni nejauši uzsāk saraksti, kas vēlāk pārvēršas īstā draudzībā. Ir tikai viens BET! Adriēns dzīvo 2014. gadā, savukārt Adrians – 1914. gadā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Eva Ibotsone

„Ceļojums uz Amazoni”

„Ceļojums uz Amazoni” ir neaizmirstams, piedzīvojumiem bagāts stāsts par draudzību un brīvību.

Bārene Maija nespēj vien sagaidīt, kad sāksies viņas jaunā dzīve tālajā Brazīlijā kopā ar radiniekiem, kurus nekad nav sastapusi. Viņa cer iegūt mīlošu ģimeni ar ko dalīties aizraujošos piedzīvojumos džungļos, bet nonāk pie ļauniem un savtīgiem cilvēkiem, kas baidās spert lieku soli ārā no mājas. Kad Maija iepazīstas ar noslēpumainu zēnu, kurš viens pats mitinās mežonīgās upes krastos, meitene pamazām atklāj neparastās zemes būtību un iemīl to no visas sirds.

Pārbaudīt pieejamību

 

Māris Rungulis

„Pastaiga mirušo pilsētā”

Māra Runguļa „Pastaiga mirušo pilsētā” ir Pārupes spoku stāsti, kas adresēti vidējā skolas vecuma bērniem.

Humora un baiļu kombinācija šajā darbā atbilst bērnu psiholoģiskajai nepieciešamībai stāstos, rituālos un tradicionālos tēlos izjust, izdzīvot un „izspiest no apziņas” savas eksistenciālās bailes. Arī mākslinieks Kristians Brekte melnbaltos zīmējumos vizuāli interpretē „baiļu tēlu”, izmantojot šo bērnu folklorā izmantoto paņēmienu – šausmīgā un komiskā apvienojumu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Anete Mīrsva

„Samsona ceļojums”

Vācu rakstnieces Anetes Mīrsvas stāsts par zēna un suņa nešķiramu draudzību patiks gan maziem, gan lieliem lasītājiem – tas liks domāt, priecāties un skumt.

Kad suns saslimst, zēns kopā ar viņu aizbēg no mājām, lai dotos garā un bīstamā ceļojumā pie vectētiņa Vējavicas, izgudrotāja un zintnieka, kurš dzīvo mazā, brīnumu pilnā namiņā meža vidū. Vai viņi laimīgi nonāks pie vectēva? Vai viņš zinās, kā glābt Samsonu?

Pārbaudīt pieejamību

 

Ieva Samauska

„Skaļā klase”

Ievas Samauskas dzejas krājums jauniešiem „Skaļā klase” būs interesants visa vecuma skolniekiem, jo dzejoļos katrs bijušais un esošais skolēns atradīs sev ko pazīstamu, izjustu un varbūt nedaudz piemirstu. Dzejas tematika aptver un atklāj skolas dzīves aktuālākās tēmas: mīlestību, naidu, draudzību, vientulību, veiksmi, neveiksmi mācībās un citas aktuālas skolas dzīves tēmas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Marija Parra

„Vafeļu sirdis”

„Vafeļu sirdis” ir grāmata par divu labāko draugu – jūtīgā un uzticamā zēna Trilles un pārdrošās, temperamentīgās meitenes Lēnas – gaitām viena notikumiem bagāta gada garumā, no vieniem vasaras saulgriežiem līdz nākamajiem.

Marija Parra prot radīt brīnišķīgu bērnības pasauli, kurā dzīvot ir ārkārtīgi interesanti, lai arī ne vienmēr viegli, kur bezrūpīgs prieks mijas ar smagām skumjām, kur bērniem ir ļauts vienkārši būt un dzīvot, pētīt un atklāt, riskēt, vilties un uzvarēt, un augt.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 15+

 

Šīna Vilkinsone

„Es joprojām krītu”

Šīnas Vilkinsones romāns „Es joprojām krītu” ir viens no vērtīgākajiem un aizraujošākajiem darbiem, kas pēdējos gados jaunajiem lasītājiem radīts īru literatūrā. Tas vēsta par 16 – 17 gadus veciem jauniešiem kuriem skolā, mājās un visā savā dzīvē nākas risināt daudzas nopietnas problēmas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Marija Turtšaninova

„Marēsi”

Zviedrijā dzīvojošās somu rakstnieces Marijas Turtšaninovas fantāzijas žanra romāns „Marēsi” ir pirmais no trīs romānu triloģijas „Sarkanā klostera hronikas”. Romāna sižets risinās izdomātā Mēnosas salā, kurā atrodas Sarkanais klosteris. Marēsi ir klostera iemītniece, kas tur ir nokļuvusi tāpat kā daudzas citas meitenes, bēgot no bada, vajāšanas vai kādas citas nelaimes.

Pārbaudīt pieejamību

 

Zoji Saga

„Meitene tīmeklī”

„Meitene tīmeklī” ir grāmata par kādu meiteni vārdā Penija, kuras segvārds ir Meitene Tīmeklī un kura raksta blogu par savām slēptākajām jūtām, par draudzību, zēniem, savu trako ģimenīti un panikas lēkmēm, kas gandē viņas dzīvi. Kad situācija kļūst pavisam dramatiska, vecāki aizved meitu uz Ņujorku, kur Penija iepazīstas ar Noa, ļoti izskatīgu amerikāņu zēnu, kurš spēlē ģitāru. Pēkšņi Penija ir iemīlējusies. Bet Noa arī ir noslēpums, kas varētu uz visiem laikiem apdraudēt gan Penijas slepeno identitāti, gan attiecības ar vistuvāko draugu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Oidira Ava Olafsdotira

„Rabarberu sarkanais

Islandiešu rakstnieces Oidiras Avas Olafsdotiras darbs „Rabarberu sarkanais” ir viņas pirmais romāns. Tas ir stāsts par meiteni vārdā Augustīne, kas nav tāda kā visi citi bērni. Ļoti bieži viņa dodas pie jūras uz savu melno smilšu pludmali vai uz augstienē ierīkotu rabarberu dārzu, kura platās lapas slēpj kādu senu noslēpumu. Koši sarkans rabarberu ievārījums, kura recepti uzzināsiet no romāna lappusēm, uzjunda atmiņas par vienas vasaras īso deju, kurā griezušies putnu vērotāja un vaļu pētnieks.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ilze Eņģele

„Sektors 18 – 08”

Ilzes Eņģeles zinātniskās fantastikas romāns „Sektors 18 – 08” aizvedīs neiedomājami tāltālā nākamībā, taču uzdos jautājumus, kuri cilvēkiem ārkārtīgi svarīgi tieši šodien. Ilze Eņģele, risinot jauniešu attiecību samezglojumus un vienlaikus atklājot katra varoņa sirdsapziņas kaujaslauku, akcentē atbildību, bez kuras nav iespējama nedz patiesa draudzība, nedz mīlestība, nedz arī nākotnes sabiedrības sociālā veselība.

Pārbaudīt pieejamību

 

Kārlis Vērdiņš

„Tētis”

Kārļa Vērdiņa grāmatu „Tētis” ir vērts lasīt ikvienam lasītājam, arī pieaugušajiem, jo tā piedāvā dzejā ietvertu kritisku un ironisku sociālo lomu spēli, kas rosina bērnus un vecākus domāt par viņu attiecībām ģimenē. Šajā krājumā īpaši svarīgs tēls ir tētis, kuru daudzos dzejoļos ķer tradicionāli izsmējīgas bultas – kroga varonis ar „alus zobiem”, tukšu solījumu bārstītājs, agresīvs autobraucējs…

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa „Vecāki”

 

Reičela Meisija Steforda

„Brīvroku mamma”

„Brīvroku mamma” ir grāmata, kurā apkopoti ieteikumi vecākiem kā nolikt malā telefonu, sadedzināt veicamo darbu sarakstu un pārstāt tiekties pēc pilnības, lai piedzīvotu patiesi būtisko. Grāmatas autore lasītājiem piedāvā metodi, kā atbrīvoties no laika un uzmanības zagļiem, lai dāvātu nedalītu uzmanību cilvēkiem ar ko esam kopā un mirklim, kurā dzīvojam.

Pārbaudīt pieejamību

 

Dace Vīgante

„Ledus apelsīns”

Latviešu rakstnieces Daces Vīgantes grāmatā „Ledus apelsīns” apkopoti smalki izjusti un psiholoģiski precīzi stāsti par cilvēkiem, kuru dzīves veidojis 20. gadsimts – laiks, kad cilvēki mācēja runāt pusvārdos, bet katrs pieskāriens bija gan smagāks, gan svarīgāks nekā šodien. Bērna dzīves it kā mazās, bet patiesībā tik nozīmīgās drāmas, pieauguša cilvēka mēģinājumi izprast pagrieziena punktus savā dzīvē – it viss tiek izdzīvots skaudri, bet teju vai nemanāmi. Un, lasot šos stāstus, šķiet, ka arī tagad mēs esam saglabājuši spēju ne vien nepateikt visu, kas uz sirds, bet arī šo nepateikto saprast.

Pārbaudīt pieejamību

 

Entonijs Dors

„Mums neredzamā gaisma”

Amerikāņu rakstnieka Entonija Dora romāna „Mums neredzamā gaisma” centrā ir divi visai neparasti galvenie varoņi. Autora valoda ir krāšņa un bagātīga, viņa rakstītais – dziļi uzrunā lasītāju. Ainas nomaina cita citu, izraisot visplašāko emociju amplitūdu no drāmas un skumjām līdz cerībai un smiekliem. Aizkustinošs romāns, kas ilgi paliks atmiņā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Frēdriks Bakmans

„Omce sūta sveicienus un atvainojas”

Zviedru rakstnieka Frēdrika Bakmana jaunā grāmata „Omce sūta sveicienus un atvainojas” ir vienlīdz smeldzīga un smieklīga, tā apburs un iepriecinās katru, kuram ir bijusi vecmāmiņa. Ikviens no lasītājiem varēs atcerēties vecmāmiņas mājas smaržu un viņas stāstītās pasakas. Vai visas vecmāmiņas mēdz braukt bez tiesībām un flirtēt ar policistiem, nakts melnumā ielauzties zoodārzā, no balkona šaut uz garāmgājējiem ar peintbola šauteni?

Pārbaudīt pieejamību