Foto no: www.acadlib.lv

     Vairāku paaudžu iemīļotajai bērnu rakstniecei un ilustratorei Margaritai Stārastei 2014. gada 2. februārī aprit 100 gadi. Daudzi jo daudzi bērni ir izauguši ar viņas pasaku grāmatām, iepazinuši pasaku tēlus Knīpuci, lācēnu Čipu un Čapu, Zīļuku, Pintiķu ciema iemītniekus…

 

    Lieliska iespēja, lai iepazītos ar M. Stārastes grāmatām, ir bibliotēkas apmeklējums. Rēzeknes 2. bibliotēkā ir pieejamas 42 nosaukumu autores uzrakstītās vai ilustrētās grāmatas. Katru gadu iznāk „Pasaku kalendārs” ar M. Stārastes pasakām un ilustrācijām. Lai gūtu plašāku informāciju par populāro rakstnieci, ikviens interesants var izlasīt Lijas Brīdakas grāmatu „Mūžs kā pasaka”.

 

     M. Stārastes grāmatas no paaudzes paaudzē tiek saglabātas ne tikai kā jauku atmiņu liecinieces, bet arī kā lasāmviela, kas vairo labestību un mīlestību. Tās priecē ne vien vismazākos lasītājus, bet arī viņu vecākus. Klausoties M. Stārastes pasakas, bērni iemieg saldā miedziņā, un sapnīšos viņus apciemo krāsaini, smaidoši, labsirdīgi, izpalīdzīgi, jokaini un apburoši pasaku varoņi.

 

     Pirmās M. Stārastes grāmatas pie lasītājiem nonāca 1942. gadā. Kopumā māksliniece ir ilustrējusi ap 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas. Viņas literārā un mākslinieciskā izdoma ir tuva un mīļa ikvienam. 1999. gadā M. Stāraste tika apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, bet 1982. gadā saņēma Pastariņa prēmiju.

 

     Aicinām visus interesentus iepazīties ar Margaritas Stārastes darbiem, pilsētas 2. bibliotēkā apskatīt literatūras izstādi, kā arī Broņislavas Seleckas privātkolekcijas izstādi par M. Stārastes daiļradi, kura bibliotēkā būs aplūkojama no 30. janvāra līdz 16. februārim.