5Jk3paxK

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

   Šogad 29. aprīlī aprit 90 gadi kopš dzimusi dzejniece Irina Šejevska (Viļumovska). Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā līdz 5. maijam var iepazīties ar tematisku izstādi, kas veltīta dzejnieces jubilejai.

   Dzejniece dzimusi Rēzeknes novada Feimaņu pagasta Šejevkas ciemā. Ieguvusi pedagoga izglītību, Irina darba gaitas uzsāka  kā pionieru vadītāja Rēzeknes rajona skolās. Tālāk dzīves ceļi  aizveda uz Rēzekni, kur viņa daudzus gadus strādāja par Rēzeknes Pionieru nama direktori, vadīja bērnu daiļlasīšanas studiju. Kādā no daiļlasītāju konkursiem viņu bija pamanījis Rēzeknes Tautas teātra režisors Antons Varslavāns, kurš uzaicināja pievienoties Tautas teātra trupai. Kā aktrise Irina ir atveidojusi daudzas spilgtas un neaizmirstamas lomas. Apveltīta ar izcilām organizatora darba spējām Irinas kundze vienmēr tiecās pēc jaunā un nezināmā. Tā viņa nonāca radio, kur kā radiožurnāliste nostrādāja 20 gadus.

     Dzeja bija īpaša I. Šejevskas mīlestība. Viņa aktīvi darbojās dzejas klubā “Алые паруса” (“Sārtās buras”). Dzejoļus sāka rakstīt jaunībā un tie tika publicēti laikrakstā “Резекненские Вести”. 2003. gadā iznāca pirmais dzejoļu krājums “Все начинается с любви”, 2009. gadā – krājums “Память сердца”, 2014.gadā “Свет далекой звезды” un 2020. gadā dzejas krājums ”Оглянитесь, это я…”. No 2002. gada dzejniece regulāri publicējās dzejas almanahā “Rēzekne”. Dzejoļi veltīti mīlestībai, tēva mājām, dzimtajai Latgalei un tās cilvēkiem.

     2008. gadā I. Šejevska tika uzņemta Starptautiskajā Rakstnieku un publicistu asociācijā, ir apbalvota ar Eiropas Literatūras un mākslas akadēmijas diplomu “Zelta spalva”.

      Mūžībā dzejniece devās 2021. gadā.