Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 1. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 25 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Filozofijas doktora un ievērojamā komunikācijas teorijas un argumentācijas teorijas jomas speciālista Latvijā E. Apsalona grāmata „Komunikācijas kompetence” noderēs katram, kas vēlas uzlabot savu prasmi sarunāties, saprasties un sadarboties ar citiem cilvēkiem kā līdzvērtīgiem partneriem; apgūt lietišķu pārrunu vadīšanas komunikatīvos principus un noteikumus; racionāli pārliecināt sarunas partneri par sava viedokļa saprotamību, patiesumu un pareizību; veidot lietišķas partnerattiecības un sasniegt abpusēji izdevīgus risinājumus un nepieļaut negodīgu manipulāciju un viedokļa uzspiešanu.

 

     Populārās blogeres un veselīga dzīvesveida piekritējas I. Lipskas grāmatā „Zaļās receptes” atrodams mudinājums ēdienkartē ieviest vairāk dārzeņu un zaļumu. Nezāles, dārzeņu laksti un ziedi ir lielisks vitamīnu un minerālvielu lādiņš un brīnišķīgs enerģijas avots cilvēka organismam. Grāmatā piedāvātas oriģinālu ēdienu receptes un sniegti padomi, kā mājas apstākļos pareizi diedzēt dīgstus, kā un kādas nezāles ievākt agri pavasarī, kurus lakstus un ziedus izvēlēties ēšanai.

 

  

 

     L. Blauas grāmatā „Dzīves stāsti” atklāti izcilu latviešu personību dzīves līkloči. Grāmatas lasītājam ir iespēja iepazīt tuvāk Rūdolfu Blaumani un sekot viņa precību nodomiem, kopā ar Jāni Jaunsudrabiņu nokļūt Vēja ziedu tapšanas vietā un cilvēkos, sastingt, uzzinot par Stalšēnu traģēdiju, viesoties Antas Klints viesībās, ieraudzīt Veltu Līni ģimenē un uz skatuves, lasīt burvīgu mīlestības stāstu 25 vēstulēs u. c.

 

     P. Makennas grāmatā „Atmet smēķēšanu šodien, nepieņemoties svarā”, kurai komplektā ir arī CD, atradīsiet padomus, kā pārveidot savu prātu un ķermeni tā, lai vairs nealktu pēc cigaretēm un bez tām justos daudz labāk. Izlasot grāmatu, smēķētājs iziet septiņu nodarbību kursu, kā arī apgūst papildnodarbību par P. Makennas svara zaudēšanas sistēmu.

 

     Pazīstamā arheologa un kultūrvēsturnieka J. Urtāna grāmatā „Apceres par Latvijas pilskalniem” paustas jaunas atziņas par senajiem dambjiem pie Latvijas pilskalniem, par politiskajām ietekmēm uz pilskalnu pētīšanu un saglabāšanu, par pilskalnu iznīcināšanu kā agrākos, tā arī mūsdienām tuvākos laikos, par teiksmainās 1287. gada Garozas kaujas vietu un tās saistību ar Garozas pilskalnu, par dzīves apstākļiem Viļānu Piziču Kaupra kalna pilskalnā, par meklēto un neatrasto Metsepoles novada centrālās pils vietu, kas varbūt ir bijusi Dikļu Grebu pilskalnos, par iespējamo igauņu Oveles pils vietu mūsdienu Latvijas robežās un vēl daudz ko citu.

 

  

 

     G. Repšes publicistiskais darbs „Laiks esi tu” ietver rakstnieces 1995., 1996. un 2012. gadā tapušas dienasgrāmatas, tajā skaitā arī piezīmes no 2012. gada Dzintras Gekas vadītās Sibīrijas ekspedīcijas. Grāmatu īpašu dara autores trāpīgā izteiksme, tā ir tapusi izdevniecības „Dienas Grāmata” latviešu literatūras projekta „Prāta piedzīvojums” ietvaros.

 

     Dž. Jūdžinidesa romāna „Laulību sižets” varoņi ir pabeiguši studijas, šie jaunieši kā līksmes pārpilns zvirbuļu bars šaujas augšup dzīvē. Mičels Grammatikus, nopietnais reliģijas pētnieks, mistiķis un mīlētājs, dodas apceļot pasauli, Grieķijā, Francijā un Kalkutas drūmākajos nostūros meklējot sevi pašu un cerot uz dievišķu atklāsmi vai vismaz Madlīnas mīlestību. Madlīna sūta pieteikumus maģistrantūras studijām Jeilā un uz citām prestižām universitātēm, bet augšup viņu ceļ mīlestība pret Leonardu. Leonards savukārt ir saņēmis stipendiju darbam zinātniskā laboratorijā Keipkodā un cīnās ar iekšējiem dēmoniem sevī un citos…

 

  

 

     G. Miso romānā „Neatstājot pēdas” pārpildītā Ņujorkas lidostas uzgaidāmajā zālē kāds vīrietis un sieviete uzskrien viens otram virsū. Medlina un Džonatans nekad agrāk nav tikušies, un viņiem nevajadzētu satikties vēlreiz. Taču, paceļot no grīdas izbirušās mantas, viņi nejauši apmainās ar mobilajiem telefoniem. Kad viņi pamana savu kļūdīšanos, tos jau šķir 10 000 kilometri – viņa ir floriste Parīzē, savukārt viņam pieder restorāns Sanfrancisko. Ziņkārības vadīti, viņi sāk pētīt viens otra telefona saturu. Šī dubultā neapdomība noved pie negaidīta atklājuma – abu dzīvi vieno kāds noslēpums, kurš, kā viņiem šķitis, jau sen ir pagājībā...

 

     K. Vaitas romāns „Pārmaiņu vējš” stāsta par jaunas dzīves sākumu – Avai Vālenai laulības ar Metjū un dzīve Sentsaimonsas salā nozīmē jaunu sākumu. Salas ļaužu dzīve ir kā jūra – reizēm skaista un rāma, bezgalīgu mieru sološa, bet vētras dusmās neaprēķināma. Nejauši atrasts vēstījums no pagātnes ierosina Avu meklēt noslēpuma atrisinājumu, bet Ava vēl nav sapratusi, kā apsēstība ar pagātni ietekmēs viņu abu nākotni…

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. jūnijā.

 

Līdzīgi raksti