Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 1. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 42 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Pavisam svaiga un gluži vai silta lasītāju rokās ieguls šomēnes prezentētā dzejnieces un publicistes A. Rancānes grāmata „Divpadsmit Latgales loki”. A. Rancāne, gandrīz desmit gadu sadarbojoties ar ceļojumu aģentūru „IMPRO” Latgales braucienu organizēšanā un strādājot par laikraksta „Diena” reģionālo korespondenti no 2001. līdz 2011. gadam, iepazinusi teju katru sava dzimtā novada stūrīti un satikusi daudz interesantu cilvēku. Dažādās Latgales vietās izjusto, piedzīvoto un redzēto viņa apkopojusi grāmatā, kurā aicina mūs doties aizraujošā ceļojumā pa divpadsmit Latgales lokiem – apmeklēt dažādus apskates objektus, priecāties par jaukām dabas ainavām un sastapt kolorītas personības. Šajā ceļojumā dzejniece parāda savu Latgali – tādu, kas viņai pazīstama, tuva un mīļa.

 

     Jaunumos arī žurnālista M. Edriha grāmata „Koko Šaneles noslēpumi”. Savulaik intervēdams Šaneli, viņš kļuva par tās uzticības personu un sāka šīs sarunas ierakstīt. Šos ierakstus, kurus bija iecerēts pabeigt dažās nedēļās, autors veica divpadsmit gadu laikā. Viņam slavenā modes māksliniece atklājusies kā nevienam citam. Šaneles vaļsirdība ir leģendāra, tāpat humora izjūta, nezūdošā jaunība, radītprieks un mīlestības. Izlasīsiet grāmatu, uzzināsiet noslēpumus!

 

     Divas jaunās grāmatas šoreiz palīdzēs orientēties kaitīgo vielu pasaulē un pasargāt organismu no ķīmisko vielu ietekmes ikdienas sadzīvē. Grāmata „Ekoloģiska mājas uzkopšana” sniedz daudz interesantu ideju, kā no dabiskas izcelsmes produktiem radīt pašiem savus tīrīšanas līdzekļus, kuri gan palīdzēs uzkopt māju un cīnīties ar mikrobiem un kaitēkļiem, gan arī brīnišķīgi smaržos un uzlabos garastāvokli. Grāmatas „Dzīve bez indīgām vielām” autore D. L. Deda, kura savulaik nodēvēta par „zaļās dzīves karalieni”, vairāk nekā 30 gadus pēta dažādu ikdienā lietotu rūpniecības preču un sadzīves ķīmijas izstrādājumu sastāvu, kā arī konsultē un brīdina pircējus, kuri vēlas saglabāt veselību. Viņa zina, kas apdraud mūs pašu mājās un kā pasargāt sevi, lietojot lētākus un videi draudzīgākus ražojumus. Šajā grāmatā uzzināsiet, kā indīgas vielas, ko satur dažādi izstrādājumi, ietekmē veselību, kā atbrīvot māju un savu organismu no šīm vielām, kā ietaupīt naudu un saglabāt veselību, lietojot mazāk kaitīgus sadzīves ķīmijas līdzekļus.

 

     I. Lesītes grāmata par ģērbšanos „Stila noslēpumi” palīdzēs atrast piemērotas nianses klasiskajam stilam, atbilstošus audumus romantiskajam stilam un dos labus padomus, kā apģērbu interesanti papildināt ar lakatiem un šallēm, tos sasienot skaistos mezglos un veidojot neatkārtojamu rotu.

 

     B. Entrupa grāmatā „Meikaps 10 minūtēs” atrodami 50 dažādi grima modeļi, aplūkoti soli pa solim. Katrs grima modelis ir izskaidrots tā, lai ikviena sieviete 10 minūtēs spētu izveidot sev piemērotu meikapu. Izdevumā ir detalizēta informācija par meikapa veidošanas galvenajiem paņēmieniem, produktiem un instrumentiem un autora padomi, kā ar savu sejas tipu izskatīties vislabāk.

 

     Daiļliteratūras klāstā D. Lissa romāns „Vērtspapīru sazvērestība”, kura darbība risinās 18. gadsimta sākuma Anglijā. Bendžamins Vīvers – bokseris, kura panākumiem ar aizturētu elpu sekojusi līdzi visa valsts, ieskaitot karaliskās ģimenes pārstāvjus, – ir atstājis ringu. Tagad viņš ir privātdetektīvs, kas meklē nozagtas mantas un savu aristokrātisko klientu uzdevumā atgūst parādus. Un, lūk! Kārtējais augstdzimušais džentlmenis piedāvā izmeklēt divkāršas slepkavības apstākļus, turklāt viens no upuriem izrādās Vīvera tēvs – bagāts biržas mākleris, ar kuru viņš nav ticies vairāk nekā desmit gadus, kopš aizbēga no mājām.

 

     Naksnīgās Londonas neapgaismotās ielas, kur tumšas ēnas uzglūn neapdomīgiem gājējiem, modē nākušās kafejnīcas, respektabli klubi un džina dzertuves ir vietas, kurās Bendžamins Vīvers, ik mirkli likdams uz spēles dzīvību, veic izmeklēšanu. Viņš ir drosmīgs un izlēmīgs, taču ar to vien nepietiek. Lai atklātu noslēpumu, jāiepazīst Anglijas finanšu pasaule, kura ar aizturētu elpu seko nežēlīgajai sāncensībai starp Anglijas Banku un pirmo Eiropas finanšu piramīdu – vareno un bīstamo „Dienvidjūru kompāniju”. Bet Londonas kafejnīcās jau tiek slēgtas derības – vai Bendžamins Vīvers nodzīvos līdz gada beigām?

 

     Somu rakstnieces un animācijas filmu režisores K. Ketu romāns „Vecmāte” ir gan satricinoši atklāts mīlas stāsts, gan tiešs un nepiekāpīgs vēstījums par vienu no visslēptākajām kara sejām. Tas aizsit elpu savā kailumā un patiesīgumā un ir brīvs no jebkādas liekulības un ideologu fantāzijām. Dzīvības trauslums un milzīga izdzīvotgriba, mīlestība, necilvēcība, kaisle, sekss un nāve – viss cieši līdzās, vienā telpā un laikā, Lapzemē 1944. gadā, tik blīvi kā uz skudru takas, kur neiespējami spert soli, lai kādu nesamītu…

 

     M. A. Šaferes un A. Barouzas romāns „Gērnsijas Literatūras un tupeņmizu pīrāga biedrība” vēsta par nejauši aizsākušos saraksti, kura maina visu tajā iesaistīto ļaužu dzīves plūdumu. Sākumā būdama rāma viedokļu apmaiņa starp diviem svešiem cilvēkiem, tā pāraug kolektīvā vēstuļu plūsmā, kurā iesaistās teju vai visi aktīvākie salas iedzīvotāji un arī vairāki londonieši. Vēstules, ko bezgala dažādie cilvēki raksta cits citam, ir spoži epistolārā žanra paraugi. Raksturojumi, kādus tie velta cits citam, un ikdienā piedzīvotā atstāsti ir tik precīzi, tieši un asprātīgi, ka lasot personāži nostājas acu priekšā kā dzīvi.

 

     Raiba sabiedrība ir šī jocīgā grāmatmīļu biedrība – un tikpat raibas un krāsainas ir viņu attiecības citam ar citu. Cilvēki no ārpasaules parasti šajā ciešajā pulciņā nespēj iejusties, taču, kad Gērnsijas Literatūras un tupeņmizu pīrāga biedrība pēc abpusējas sirsnīgas vēstuļu apmaiņas uzaicina Džuljetu ciemos, sāk risināties iepriekš neparedzami notikumi, kam būs tālejošas sekas...

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. oktobrī.

 

Līdzīgi raksti