Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 16. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 53 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Režisora, kinoscenārista, publicista un tagad arī lielprozas autora Tālivalža Margēviča romāns “Zirgu gaļas pārdevējs” atspoguļo pretrunīgās 20. gadsimta kolīzijas. Daiļdarba galvenais varonis ir Pēteris Kalējs, un viņa trauksmainajam dzīves gājumam par prototipu kalpojusi reāla persona, latvietis Pauls Taupmanis. Tas ir stāsts par vīrišķību un uzņēmību allaž stāties pretī likteņa izaicinājumiem, saglabājot jauneklīgu garu līdz mūža izskaņai.

 

     Inguna Bauere savā jaunākajā romānā “Mazā, klusā sirds. Dārta un Krišjānis pirms tautasdziesmas” ir atainojusi Krišjāņa Barona dzīves agrīno posmu, bērnību, skolas un studiju gadus, jaunlatviešu kustības veidošanos un attīstību un procesus, kas pamazām rosināja nacionālās kultūras izveidošanos Latvijā.

 

     Ramonas Indriksones stāstu krājums “Pāris metru zem ūdens” turpina īso stāstu tradīciju, kuru šobrīd pārstāv tādas autores kā Jana Egle un Dace Vīgante. Viņas stāstiem raksturīgi psiholoģiski precīzi un niansēti portreti, bieži vien ar līdzjūtību pievēršoties “dzīves pabērniem”. Nereti autorei izdodas stāsta kulmināciju izvērst šķietami ikdienišķā vērojumā, kas prasa no lasītāja sirds gudrību, lai izprastu notiekošo. Autorei piemīt savdabīgs izteiksmes veids, kas apvieno vienkāršu, saprotamu valodu ar niansētiem noskaņu zīmējumiem. Ar šo grāmatu latviešu literatūrā ienāk drosmīga autore, kura nevairās runāt par dzīves tumšajām pusēm atklāti, bez pārspīlējumiem un ar dziļu izpratni par sarežģītām situācijām un raksturiem, kuru sadures punktos veidojas gan traģiski, gan traģikomiski notikumi.

 

     Ligitas Paegles debijas romāns “Istabas biotops” žūrijas atzinību romānu konkursā iemantojis ar gaumīgiem jokiem un krāsainu valodu, spēju veidot spilgtus tipāžus un aprakstīt trāpīgas dzīves epizodes, ko novērtēs ikviens lasītājs, pat ja kāds no viņiem nav dzīvojis kopmītnēs vai nav bijis students.

 

     Luānas Loinertes romāns “Edīte” ir vienkāršs, bet tanī pat laikā aizraujošs vēstījums par Plaužu un Dzeņu-Romuļu dzimtām, kas savijas vēsturisko notikumu vērpetē, aizvedot cilvēku attiecību neparastā risinājumā. Savukārt īru rakstnieces Lūsindas Railijas romāns “Eņģeļu koks” vēsta par seniem ģimenes noslēpumiem un aizmirstiem pagātnes notikumiem.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. decembrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti