243111317 426661935516922 945453719479116384 n
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     2021. gada 1. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Abrahama Edelmana grāmata 20. gadsimts. Vēstule domnīcai “Creative Museum” ir savdabīgs almanahos “Ebreju Rēzekne” un “Kārsavas stāsti I” sākto pētījumu cikla turpinājums. Bijušā kārsavieša grāmata vēstuļu formātā gandrīz simtgades garumā sniedz unikālu iespēju ienirt pagātnē ar tās priecīgajiem un ļoti traģiskajiem notikumiem. Izdevums pieejams latviešu, krievu un angļu valodā.

 

     Grāmatas Vecāka, bet labāka... un tomēr vecāka autores Karolīna de Megrē un Sofija Masa atklāj, ko francūzietes 40 gadu vecumā jūt un domā par dzīvi, mīlestību, krunciņām, stilu, bijušajiem mīļotajiem, pusmūža krīzi un daudz ko citu.

 

     Izdevuma Kā runāt ar bērniem, lai bērni klausītos un kā klausīties, lai bērni runātu autores Adele Fābere un Eleina Mazliša ir starptautiski atzītas bērnu un pieaugušo saskarsmes ekspertes. Speciālistes dalās ar jaunākajām atziņām un ierosinājumiem, kas balstās uz gadu gaitā vadītajos semināros gūto atgriezenisko saikni. Viņu ieteiktās efektīvās komunikācijas metodes un paņēmieni piedāvā novatorisku pieeju dažādu attiecību un uzvedības problēmu risināšanai.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā latgaliešu dzejnieces Anitas Mileikas (dzimusi 1987. gadā Dagdas novada Asūnes pagastā) debijas dzejas krājums Mūžīgā nepārtikusī stirna, kuram ir divas daļas: latviešu literārajā valodā un latgaliešu rakstu valodā rakstītie dzejoļi. Tie atklāj autores pasaules duālismu, tomēr arī abu pasauļu saikni. Abām dzejas krājuma daļām izvēlētie moto sabalsojas un vēsta par sievišķo pasauli, kurai trūkst mīlestības.

 

     Rīdzinieces Ramonas Indriksones pirmajā romānā Es biju cita ir pazudusi meitene, vārdā Beta. Ir puisis, kurš viņu izmisīgi meklē. Ir vairākas grūti izskaidrojamu pagātnes notikumu līnijas, kuras raisa daudz jautājumu. Lai rastu atbildes, ir soli pēc soļa jāiet atpakaļ Betas un pārējo romāna tēlu pagātnē, un viņu pasaules, kas atgādina svešas galaktikas planētas un šķietami brīvi peld izplatījumā, sastāsies apbrīnojami precīzā sistēmā…

 

     Helēna Ora (Elīna Maligina) savā pirmajā grāmatā Panika, izmantojot dažādus izteiksmes līdzekļus un tēlus, atklāj dziļi personisku stāstu par sadzīvošanu ar panikas lēkmēm un centieniem izprast tās palaidējmehānismu. Grāmata var palīdzēt labāk izprast, kā jūtas cilvēks, kurš cieš no trauksmes stāvokļiem un cik garīgi un fiziski paģērošas ir šādas lēkmes.

Helēna Ora kopš bērnības eksperimentē ar vizuāli uztveramiem formātiem, kuros ietērpt savus stāstus. Pozicionē vai drīzāk nepozicionē sevi kā brīvu meklētāju, procesus un neesošās jēgas pētošu un caur mākslas izpausmēm pašironizējošu frīlanceri. Savu dumpīgumu neizpauž agresijā, bet gan patiesā laikmeta tirgus precē –  dzīves performēšanā. Performancē process ir rezultāts. Dzīvē tagadne apzīmē viņai nesaprotamo jēgu. Mākslā pielāgo atbilžu variantus saviem esības jautājumiem. Izmanto dažādus paņēmienus, lai maksimāli tuvotos savai aktuālajai tā brīža virssajūtai.

 

     Angļu rakstnieces Haranas Maevas romānā Īstas franču kāzas trīs burvīgas sievietes – Stefānija, Džoena un Meredita – ir draudzenes kopš skolas gadiem, bet laika gaitā viņas pašķīrušās. Meredita pieņem lēmumu nopirkt romantisku pili idilliskā vietā un secina, ka viena ar to galā netiks. Un kurš gan cits viņai palīdzēs, ja ne divas senas draudzenes? Viņas sanāk kopā un cer iedvest pilī dzīvību un piedāvāt to kāzu rīkošanai Francijā.

Izrādās, šī pasakainā vieta piedāvā ne tikai sauli, vīnu un izcilus franču ēdienus. Te var sastapt arī pievilcīgu šefpavāru, viņa tikpat pievilcīgo dēlu, vīnogu audzētāju no Jaunzēlandes, tāpat britu imigrantu pulciņu un buldogu meiteni Nelliju...

 

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. oktobrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.