Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 16. līdz 31. martam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā aplūkojama izstāde “Vēstījums uz bērza tāss”, pieminot  1949. gada 25. marta deportācijas. Izstādi ir veidojuši Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas 9. un 10. klases skolēni latviešu valodas un literatūras skolotājas Birutas Vaivodes vadībā. Izstādes laikā ikviens tiek aicināts piedalīties nelielā radošā izpausmē – uz bērza tāss uzrakstīt novēlējumu vai stiprinājuma vārdus represēto piemiņai.

 

     Pēdējo gadu laikā sarakstītas vairākas grāmatas par izsūtīšanas notikumiem, dzīvi Sibīrijā un atgriešanos Latvijā. 2017.  gadā iznākušās  Birutas Eglītes grāmatas “Ceturtais bauslis” nodaļā “Debesīs nav naida” spilgti aprakstītas Spridzānu dzimtas represētās ģimenes pārdzīvojumi, atgriežoties no Sibīrijas Latvijā. Savukārt, viena no patriotiskākajām, patiesākajām, sirdsskaidrākajām un bērnišķīgākajām grāmatām ir Māras Zālītes romāns “Pieci pirksti”.

 

     Kā pastāstīja latviešu valodas un literatūras skolotāja Biruta Vaivode, Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas bērni labprāt lasa M. Zālītes autobiogrāfisko romānu “Pieci pirksti”, pārdzīvo par mazās Lauras iejušanos Latvijā, par Lauras likteni, sveic meiteni, stāsta atbraucējai par Latvijas brīnišķīgo dabu, svētkiem, cilvēkiem. Lai iejustos Lauras dzīves pārbaudījumos, skolēni rakstīja vēstuli Laurai uz bērza tāsīm. Bērza tāss izvēlēta kā Sibīrijas mantojums, vēstnesis un latviešu nežēlīgās dzīves Sibīrijā pierādījums. Skolēnu vēstulēs uz bērza tāsīm izskan jauniešu vēstījums Laurai par Latviju.

 

     “Lasot šīs vēstules, sapratu, ka mūsu jaunieši ir patiesi Latvijas patrioti, dzimtā zeme viņiem nav tikai ģeogrāfisks objekts kartē”, saka skolotāja B. Vaivode.

 

     “Latvija ir viss, kas smaržo mūsu pļavās un tīrumos, atspīd tik spoži kā kviešu vārpa saules apmirdzētā druvā”, saka Ernests Grabusts savā, uz bērza tāss rakstītajā, vēstulē.

 

     Paldies skolēniem un skolotājai Birutai Vaivodei!

 

     Nāciet aplūkot izstādi un izmēģiniet rakstīt uz bērza tāss!