Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 2023. gada 1. novembra līdz 30. decembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) abonementā (2. stāvā) skatāma akvarelistes Elgas Pauras gleznu izstāde „Gaismēnas”.

 

     Elga Paura ir viena no mūsdienu izcilākajām akvareļglezniecības personībām kā Latgalē, tā arī visā Latvijā. Viņas talants uzplauka 20. gs. 80. gados.

 

     Gleznotāja dzimusi Jēkabpils rajona Ābeļu ciema Luģenieku mājās Oskara un Zentas Kokaiņu ģimenē. Elgas bērnība pagājusi pie Daugavas. Mākslas izglītību ieguvusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā un Teodora Zaļkalna Valsts Mākslas akadēmijā. Kļūstot par pedagogu Rēzeknes mākslas skolā, iesaistījusies arī Latvijas Mākslinieku savienības Latgales organizācijas darbā un izstādēs.

 

     Kopā ar Rēzeknes akvarelistiem Jāni Undu un Vladislavu Pauru izvirzījusi akvareli kā tehniku jaunā mākslinieciskā tēla pakāpē. Elgas Pauras vadībā jaunie mākslinieki apguva zīmēšanu, gleznošanu un kompozīciju Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolā, bet pirms laika arī Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē. Pēdējos 26 gados ir bijusi neiztrūkstoša dalībniece Latgales mākslinieku darbu Rudens izstādēs LKM un citās kopējās mākslinieku grupu izstādēs, rīkojusi arī personālizstādes. Pašlaik ir pelnītā atpūtā.

 

     Visiecienītākais žanrs Elgas Pauras radošajā sniegumā ir klusā daba, kas ar katru jaunu akvareļa lapu ir pārsteidzis, atklājot autores izteiksmes līdzekļu daudzveidību. Darbu radīšanai Elgu iedvesmo viss apkārt esošais. Tas var būt jebkas – kaut vai nejauši ieraudzīti dārzeņi, augļi, lietus mērcēta lapa uz asfalta vai saules stara rotaļa zālē. Šos nejaušos iespaidus māksliniece gan piefiksē, gan saglabā atmiņā, lai vēlāk izmantotu savos darbos, radot kompozīcijas un meklējot krāsas. Mākslinieces darbi atrodas Rīgas, Krāslavas, Ludzas, Rēzeknes muzejos un privātkolekcijās Latvijā un Eiropā. Izstādē bibliotēkā iespējams aplūkot  mākslinieces jaunākās gleznas, kā arī iepriekšējos gados tapušo akvareļu kolekciju.

 

     Izstāde pārstāv ciklu “Radošie lasītāji”, kas Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā uzsākts 2019. gadā un veidots ar mērķi parādīt bibliotēkas lasītāju mākslinieciskos talantus.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!