Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Pieminot 30. gadadienu, kopš cilvēki trijās Baltijas valstīs unikālā un nevardarbīgā protesta demonstrācijā pieteica vēlmi pēc brīvības, Rēzeknes 2. bibliotēkā no 19. līdz 30. augustam būs aplūkojama grāmatu un periodisko izdevumu izstāde “Baltijas brīvības ceļš”.

 

     Izstādē būs ietverti materiāli gan par Baltijas ceļa akciju, gan arī par Baltijas un Latvijas vēstures 20. gs. notikumiem, kas noveda pie tās. Ekspozīcijā būs apskatāmas tādas grāmatas kā “Baltijas brīvības ceļš”, “Baltijas brīvības ceļš un Zviedrijas diplomātija 1989–1991”, “Latvijas valsts atjaunošana 1986–1993”, “Ar Baltijas karogu izdotie” u. c., kā arī periodiskie izdevumi ar plašu tā laika notikumu attēlojumu, aprakstiem un analīzi. Grāmatas un periodiskie izdevumi tiek izsniegti arī lasīšanai mājās.

 

     Par ko stāsta izstādes materiāli un ko tie māca? 1989. gada 23. augustā ļaudis no trim Baltijas valstīm sadevās rokās, protestējot pret cilvēktiesību pārkāpumiem, nelegālu okupāciju un nelegālu režīmu, protestējot pret starptautisko tiesību pārkāpumiem un pret daudzām citām pārdzīvotajām pārestībām. Šāda neredzēta vienotība, pilsoniskā apziņa, brīvības dziņa un masu miermīlīga protesta forma pret tirāniju līdz šim pasaulē nebija pieredzēta.

 

     Jausma Podegrade, viena no Baltijas ceļa dalībniecēm, stāsta: “Kas izdomāja Baltijas ceļu? Tie nebija parasti cilvēki, tie bija cilvēki ar spārniem…” Cilvēki, kuri nevarēja būt fiziski klāt akcijā, līdzbija kopā domās. Žurnāla “Sestdiena” 2018. g. 30. nr. rakstā “15 minūtes” Aivars Liepiņš par tās dienas notikumiem raksta: ““Uz kurieni?” pilots jautāja. Jautājums vietā. Helikopterā sēžot, standartatbilde “uz priekšu”…”

 

     Atcerēties šo lielo notikumu šodien ir svarīgi! Atminēsimies vienotību tautā un vienotību starp brāļu un māsu kaimiņtautām – Lietuvu un Igauniju. Nāc ciemos uz 2. bibliotēku, lai atcerētos kopā!

 

     2009. gada 30. jūlijā Baltijas ceļa akcija tika iekļauta UNESCO “Pasaules atmiņas” dokumentālā mantojuma sarakstā. Pieminot Baltijas ceļa 30. gadadienu, 20. un 21. septembrī Rīgā notiks Baltijas valstu jauniešu forums “Ejam tālāk pa Baltijas ceļu 2019”. Par citiem akcijas jubilejas notikumiem Latvijā var lasīt šeit.