Ekrnuzmums 6
 Foto:www.rezeknesbiblioteka.lv

 

Šogad Skaļās lasīšanas sacensības Latvijā notiek jau ceturto gadu. Rēzeknes reģiona finālā piedalījās desmit 5.klašu skolēni no Rēzeknes pilsētas un novada. Konkurss tika organizēts attālināti, sadarbojoties skolām un bibliotēkām.

Sacensības mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes, izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, kā arī veicināt lasītprieku.

Dalībnieki iesūtīja video, kurā iepazīstināja ar sevi, pastāstīja par grāmatas izvēli, sniedza nelielu ieskatu tēlos, notikumā un lasīja skaļi izvēlēto fragmentu. Katram dalībniekam lasījumam tika dotas trīs minūtes.

Visus video vērtēja žūrija: Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un sociālajos jautājumos Lidija Ostapceva, Rēzeknes Centrālās bibliotēkas direktore Ruta Suseja, Rēzeknes novada bibliotēku informācijas speciāliste Valentīna Viša, reģionālā laikraksta “Vietējā Latgales Avīze” žurnāliste, grāmatu redaktore Skaidrīte Svikša.

Dalībnieku vērtēšana tika veikta pamatojoties uz 5 kritērijiem – iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle.

Paldies žūrijai par veltīto laiku, skatīšanos, klausīšanos un vērtēšanu! Žūrija atzina, ka nebija viegli, dalībnieki bija ļoti pacentušies. Visi konkursanti bija rūpīgi izraudzījušies savus iecienītākos literatūras darbus. Bērni konkursu uztvēra ļoti nopietni un bija apņēmības pilni parādīt savu labāko sniegumu. Iesaistoties šajā projektā, katrs dalībnieks ir ieguvējs.

Rēzeknes reģiona skaļās lasīšanas sacensības finālā 1.vietu ieguva Agneta Jugane (Rēzeknes sākumskola), viņa lasīja fragmentu no N.Geimena grāmatas “Koralīna”. Šogad 2.vietu ieguva Kristiāna Parisa Šķēle-Brokāne (Rēzeknes 5.vidusskola), lasīja fragmentu no  R.R.Raselas grāmatas “Nikijas dienasgrāmata” bet 3.vietu ieguva Gabriella Smane (Feimaņu pagasta bibliotēka), lasīja fragmentu no J.Viles grāmatas “Sibīrijas haiku”.

Agneta Jugane, mūsu reģiona skaļās lasīšanas čempione,  dosies septembrī uz Rīgu, lai piedalītos nacionālajā Skaļās lasīšanas finālā, kurā uzvarētājs iegūs skolai ceļojošo kausu un Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktora titulu. Lai veicas! Turēsim īkšķus!