Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2020. gada 6. maijā novadniekam, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim, Latvijas Rakstnieku savienības biedram, Latvijas Zinātņu Akadēmijas goda loceklim Jānim Klīdzējam – 106. dzimšanas diena, bet 2. maijā apritēja 20 gadi, kopš viņš devās mūžībā.

 

     Atgādinām, ka  Rēzeknes Centrālā bibliotēka (RCB) ir izveidojusi rakstniekam veltītu virtuālo izstādi, kura apskatāma šeit. Ārkārtas situācijas laikā virtuālā izstāde ir lieliska iespēja, neizejot no mājām, iepazīt slavenā Latgales dēla dzīves un daiļrades līkločus. Izstādē var iepazīties ar rakstnieka biogrāfiju un bibliogrāfiju, tajā apkopotas arī interneta vietņu adreses, kurās var smelties informāciju par autora daiļradi, noskatīties video par novadniekam veltītiem atceres pasākumiem un pēc J. Klīdzēja romānu motīviem tapušās mākslas filmas “Likteņdzirnas” un “Cilvēka bērns”.

 

     J. Klīdzējs dzimis Viļānu pagasta Kurpniekos (tagad Rikavas pagasts), ir vairāk nekā 20 grāmatu (romānu, stāstu, noveļu krājumu) autors, no tām populārākās – „Jaunieši”, „Guojputnu dzīsme”, „Sniegi”, „Dāvātās dvēseles” u. c. 

 

     J. Klīdzēja personību lielākais vairums Latvijas iedzīvotāju vislabāk iepazina, noskatoties režisora Jāņa Streiča filmu “Cilvēka bērns”, kas tapusi pēc autora romāna ar tādu pašu nosaukumu. Gandrīz autobiogrāfiskais stāsts par mazā Latgales zēna priekiem un bēdām bija pirmā filma, kas uzņemta latgaliešu valodā, tāpēc tā tika arī iekļauta Ginesa rekordu grāmatā. 

 

     J. Klīdzējs nomira Kalifornijā, ASV. Rakstnieka un viņa sievas Emīlijas atdusas vieta ir Kantinieku pagasta kapos. Tur viņu abu pīšļi tika pārapbedīti 2008. gada 31. jūlijā. 2012. gada vasarā tika uzstādīts piemineklis – bronzā liets tēls – zēns ar savu sunīti, kurš sēž uz akmens. To veidojis lietuviešu tēlnieks Henriks Orakausks. Uz kapakmens ir iegravēti Jāņa Klīdzēja romāna “Cilvēka bērns” galvenā varoņa Boņuka vārdi, kurus viņš veltīja savam uzticamajam draugam sunītim Žikam: “Otras līdzīgas debešu puses nav visā pasaulē.” 

 

     Skatieties J. Klīdzēja jubilejas izstādi un citas RCB veidotās virtuālās izstādes, neizejot no mājām!