Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 16. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 41 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     IQ testi intelektuālo spēju pārbaudīšanai pazīstami daudziem. Bet kāda ir jūsu psiholoģiskā inteliģence – Psy-Q? Liverpūles Universitātes psiholoģijas pasniedzēja B. Embridža grāmatas „PSY-Q” mērķis ir dalīties psiholoģijas sniegtajās iespējās izzināt cilvēka prātu un uzvedības motīvus. Šī grāmata rosina izzināt savu personību ar interaktīvu testu, uzdevumu, mīklu, spēļu un iztēles palīdzību. Pārbaudiet savu intelektu, morālos kritērijus, domāšanas veidu, impulsivitāti, loģiskās spriešanas spējas, māku veikt vairākus uzdevumus vienlaikus un citas spējas – jūs būsiet pārsteigti, sajūsmināti, izbrīnīti, uzjautrināti, neapmierināti, šausmināti un, iespējams, apmulsuši!

 

     M. Stopardes rokasgrāmata “Mans mazbērns” sniedz praktisku informāciju, kā vecvecākiem jau no pašām pirmajām dienām rūpēties par mazbērnu. Grāmatā atrodama svarīga jaunākā ar bērna kopšanu saistītā informācija par mūsdienīgiem piederumiem, ēdināšanu, gulēšanas ieradumiem un higiēnu, arī vērtīgi padomi par delikātiem jautājumiem un vecāku atbalstīšanas veidiem.

 

     Daiļliteratūras klāstā M. Jakubovskas, vairāku romānu un bērnu grāmatu autores, romāns „Direktoriene”. Autore par savu jauno darbu raksta tā: „Sieviete un... Karjera? Vīrietis? Bērni? Vecāki? Šajā romānā esmu mēģinājusi ieskicēt mūsdienu dzīves problēmas, taču risinājumi mums jāmeklē katram pašam. Priecāšos, ja grāmata ierosinās padomāt par sevi un ja tai atradīsies vieta ne tikai lasītāju grāmatplauktos, bet, cerams, mazlietiņ arī sirdīs.”

 

     Romāna galvenā varone Margarita Jukumsone ir ģimnāzijas direktore, un šis darbs prasa stingrību un nepiekāpību – viss jāizlemj vienai. Mājās vīrs, liela saimniecība un... vīramāte. Margarita tur ir tikai kalpone, pelnrušķe, paklausīga kā maza meitene. Attiecībās ar vīru izveidojusies rutīna. Vai abiem atlicis vēl kas kopīgs? Abas meitas iekārtojušās un vēlas palikt uz dzīvi Anglijā. Kāpēc Margaritas dzīvē viss notiek citādi, nekā viņa bija iedomājusies un gribējusi? Un ko viņa pati šobrīd grib vai negrib?

 

     A. Auziņa romāna “Pasaules lāpītājs” galvenais varonis Gatis Galejs dzīvo nelielā ciematā, kurā notikumu ir gana daudz. Arī netaisnības un dažādu nejēdzību. Ja Gatis nebūtu tik straujas un taisnīgas dabas, iespējams, atmestu ar roku un ļautu, lai viss rit savu gaitu; taču viņš tā nevar – ir jāaizlāpa nejaucības! Darbs ir bagāts interesantiem notikumiem, lasītāju aizraus spilgtie cilvēku raksturi, ļaužu likteņi un dzīvesstāstu savīšanās.

 

     Otra A. Auziņa jaunā grāmata – “Arī rakstnieks ir cilvēks” – ir nu jau astotā autora grāmata ar anekdotēm par latviešu rakstniekiem. Humoristiskie atgadījumi no literātu dzīves izdevumā sakārtoti hronoloģiskā secībā, tādējādi it kā veidojot latviešu literatūras vēsturi jautrā gaisotnē.

 

     M. Sabo grāmata “Cūku bēres” stāsta par divām ģimenēm, starp kurām vairāku paaudžu garumā savijas dažādi attiecību stāsti. Paula, viņas māsa Veronika un brālis Ģeze bērnību pavadījuši pie despotiskas vecāsmātes, kuras audzināšanas metodes ir atstājušas savus nospiedumus un ietekmē bērnu tālāko dzīvi. Jānošs audzis bez tēva, un viņu jau kopš bērnības ir pavadījusi neuzbāzīga, bet gaisā virmojoša vainas apziņa par to, ka viņa skološana atņem iespējas izglītoties viņa māsai un brālim. Kas notiek, ja sastopas sieviete un vīrietis no šādām ģimenēm? Vēl jo vairāk, – ja iesaistīts arī kāds trešais un veidojas mīlas trijstūris? Vai pagātnes mantojums reiz atstāsies un ļaus uzelpot vai arī turēs savā varā līdz mūža galam?

 

     N. Robertsas romāns „Sausserža saldā smarža” vēsta par senu viesnīcu un mīlestību. Būnsboro viesnīca ir pārcietusi kara un miera laikus, piederējusi dažādiem īpašniekiem, un ļaudis runā, ka tajā spokojas. Tagad Montgomeriju ģimene viesnīcu atjauno, un Ouens ir galvenais darbu organizētājs. Viss norit saskaņoti, Būnsboro viesnīca ir gatava atklāšanai tieši laikā. Vienīgais, ko Ouens nebija ieplānojis, ir Eiverija Makteiviša... Eiverijas vadītā picērija atrodas tieši pretī viesnīcai, tāpēc viņai ir iespēja vērot ēkas atjaunošanas darbus un ieraudzīt Ouenu jaunā gaismā. Kopš bērnības, kad Ouens kļuva par meitenes pirmo mīļoto, Eiverija nav pārstājusi par viņu sapņot…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. oktobrī.

 

Līdzīgi raksti