Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 16. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 46 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Latgolys Kulturys centra izdevnīceiba izdevusi kārtējo kultūrvēsturisko un literāro gadagrāmatu “Tāvu zemes kalendars 2018”. Tās sastādītāji ir Jānis Elksnis un Valentīna Unda.

 

     Šajā grāmatā atrodama vairāku autoru publicētā informācija par lauksaimniecības, medicīnas, arheoloģijas, vēstures, kultūrvēstures, tradīciju, literatūras, kritikas un publicistikas jautājumiem. Šī gada izdevumā daudz rakstu veltīti valodniecības tēmām, apskatot jautājumus par latgaliešu rakstu valodu.

 

     Eksotiskais, tumšiem un smeldzīgiem noslēpumiem caurvītais franču autora Matiasa Enāra romāns “Stāsti viņiem par kaujām, valdniekiem un ziloņiem” aizved lasītāju tālu prom. 1506. gadā brīvdomīgajā un baudu pārpilnajā lielpilsētā Konstantinopolē, pēc sultāna Bajazida Otrā aicinājuma, ierodas Mikelandželo, kura uzdevums ir uzbūvēt Zelta raga tiltu, kas savienotu Austrumus un Rietumus.

 

     Grāmata izdota ar Francijas institūta un Francijas Ārlietu un starptautiskās attīstības ministrijas atbalstu Izdevējdarbības atbalsta programmas ietvaros. No franču valodas tulkojis Dens Dimiņš.

 

     Vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” piedāvājam Arno Jundzes darbu “Sarkanais dzīvsudrabs”. Grāmata tapusi un ir izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

     20. gadsimta 90. gados ļautiņi primitīvi dzinās pakaļ padomju izlūkdienestu iztēlē radītajam sarkanajam dzīvsudrabam — izdomātai brīnumvielai, kas garantētu tā īpašniekam pasaules kundzību. Vairākums bija tādu, kas vienkārši dzīvoja un gribēja būt laimīgi. Taču nepazaudēt savu pašcieņu un atrast brīvību sevī izdevās ne katram, jo vajadzēja izdzīvot.

 

     Lielu daļu stāstu krājumā “Piena ceļa dvēseles” vieno ceļa motīvs – tas ir ceļš pagātnē vai nākotnē, ceļš savā dvēselē un ceļš, kas, kā uzzinām, turpinās arī pēc nāves. Krājumu veido sešpadsmit iztēles bagāti stāsti, kas guva atzinību trešajā fantāzijas un fantastikas stāstu konkursā “Sapņu laiks”. Autoru vidū gan populāri rakstnieki, gan debitanti.

 

     Klēras Svotmenas “Pirms tu aizej” ir aizkustinošs un emocionāli spēcīgs romāns par mūžīgu mīlestību. Romāns izdots vairāk nekā 20 valstīs. No angļu valodas tulkojusi Gunita Mežule.

 

     Ja šī ir Zoī un Eda  pēdējā kopīgi pavadītā diena, tad viņi pacentīsies to padarīt par vislaimīgāko dienu mūžā. Šis ir stāsts, kas sākas no beigām.

 

   Rutas Vēras darbs “Tumšā, tumšā mežā” ir aizraujošs detektīvs, kuru no angļu valodas tulkojusi Sandra Rutmane. Romānā izmantotās spēka spēles, un to radītā toksiskā ietekme atsauc atmiņā gan Sofijas Hannas, gan Gilianas Flinnas darbu varones. Tēlotas draudzības jūtas, nošķirta māja, piesnidzis tumšs mežs, draudošu briesmu nojauta – visi priekšnoteikumi labam psiholoģiskās spriedzes romānam.


     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī! Nākamā jauno grāmatu diena abonementā būs 1. decembrī.