Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Jūlijā – mēnesī, kad baudām sauli, ūdens priekus un atvaļinājumus, Rēzeknes Centrālā bibliotēka saviem lasītājiem piedāvā iepazīties ar piecām grāmatām latgaliešu valodā.

 

     Pirmā no tām ir Latgales Kultūras centra izdevniecībā izdotais 24. literatūras almanahs Olūts. Tajā ir atrodami 115 dzejoļi, 64 fabulas, 25 tēlojumi, 2 stāsti, 4 lugas un 9 literatūrai veltīti raksti. Šīs grāmatas izdošanu ir atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rēzeknes pilsētas dome, J. Blaževičs un R. Krasinskis.

 

     Dzejnieces I. Atpiles-Juganes dzejoļu grāmata "Lobuo i nalobuo" ir tapusi kopā ar meitu Agnetu, kura ilustrējusi dzejoļus. Dzejoļu ilustrācijas ir meitenes interpretējums par "lobuos i nalobuos" tēmu jeb labo un ļauno. 

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka piedāvā arī J. Cybuļska grāmatu Veritas nostra est. Tajā atrodamas autora pārdomas par ētiku, ticību un dzimto valodu. Grāmata izdota Latgales Kultūras centra izdevniecībā.

 

     Bibliotēkas krājumā ir ienākusi arī grāmata Ka samagonka goldā, to prīca apleik volda! Tajā apkopotas anekdotes un joku stāsti, kā arī no globālā tīmekļa jauniešu ikdienā ienākušie tā saucamie “mīmi”, kuri visbiežāk izpaužas kā attēli ar komisku tekstu.

 

     Lasot E. Kancānes debijas stāstu krājumu "Syltuo mola", jebkurš lasītājs var no malas paraudzīties uz mazas Andiņu ciemā dzīvojošas meitenes dzīvi. Grāmatā tiek aplūkots laika posms no 1989. gada pavasara līdz 1990. gada pavasarim. Šajā stāstu krājumā stāsti ir sižetiski saistīti viens ar otru un pakāpeniski parāda bērna pasauli, kurā dzīvot ir ļoti aizraujoši, kaut arī ne vienmēr viegli. Grāmata ir īpaši vērtīga no valodniecības viedokļa, jo tajā Andiņu ciema ļaudīm raksturīgajā latgaliešu valodā "satiekas" ne tikai Vārkavas, Kalupes, Nīcgales un Līvānu izlokšņu, bet arī krievu, lietuviešu, poļu un vācu cilmes vārdi.

 

     Ikviens interesents tiek laipni gaidīts bibliotēkā!