Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Noslēdzies Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta „Ar rakstnieku – aci pret aci” pasākumu cikls, ko īstenoja Rēzeknes pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” struktūrvienība Rēzeknes Centrālā bibliotēka sadarbībā ar filiālbibliotēkām.

 

     Pavisam projekta ietvaros tika organizētas 3 literārās tikšanās ar latviešu autoriem, aptverot visu paaudžu mērķauditorijas – seniorus, pieaugušos, bērnus un jauniešus. Projekta mērķis – popularizēt latviešu orģinālliteratūru, nodrošināt literāro pasākumu pieejamību plašai sabiedrības daļai Rēzeknes pilsētā un reģionā, kā arī veicināt lasīšanu, paplašināt lasītāju redzesloku, popularizēt bibliotēku kā ideālu kultūrvietu sarunām ar autoru, veidot bērnu un jauniešu lasīšanas kultūru.

 

     Projekta gaitā bibliotekāri izpētīja bibliotēkas e-kataloga grāmatu izsniegšanas statistiku un veica lasītāju aptauju, kā rezultātā tika izkristalizēta vēlme tikties rakstniecēm Aiju Miķeli-Strušeli, Laimu Kotu un Luīzi Pastori.

 

     2021. gada 29. jūlijā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā viesojās rakstniece, iemīļota detektīvu autore, Latvijas rakstnieku savienības biedre, žurnāliste, literātu biedrības “Latgales ūdensroze” vadītāja Aija Mikele-Strušele. Autore labprāt dalījās pieredzē un atbildēja uz daudzajiem lasītāju jautājumiem par detektīvu rakstīšanu, varoņu gaitām un iedvesmas avotiem, no kuriem top jaunas idejas detektīviem.

 

     Kā atzina pasākuma dalībnieki, viņi labprāt gaidīs jaunus galvenā varoņa, izmeklētāja Makša Mežala, atklāto noziegumu atrisinājumus. Jāpiebilst, ka tas bija pirmais klātienes pasākums bibliotēkā pēc ilgāka pārtraukuma. Tikšanās notika draudzīgā, ģimeniskā atmosfērā.

 

     6. augustā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā viesojās rakstniece Laima Kota (iepriekš – Muktupāvela), kura dzīvo Turcijā. Bija interesanti uzzināt, kāda ir dzīve tālajā malā. Izrādās, ka Turcijā cilvēki vairāk ir kopā, bet mazāk lasa grāmatas nekā Latvijā. Rakstnieces vīrs, turku dzejnieks Ahmeds Kots trīs stundu brauciena attālumā no Stambulas nelielā pilsētiņā ir atvēris savu publisko bibliotēku, kurā grāmatas sakārtotas pēc stihijām, nevis pēc sistemātiskā kataloga, kā tas ir pie mums.

 

     Laima pastāstīja, kā top viņas grāmatas, un plašāk iepazīstināja ar savu jaunāko Anšlavam Eglītim veltīto romānu „Cilvēks ar zilo putnu”, kas ir iznācis sērijā par rakstniekiem „Es esmu…”. Bija iespēja arī apskatīt rakstnieces oriģinālos zīmējumus, kuri tika iekļauti šajā grāmatā. Laima augstu novērtēja LNB digitālās bibliotēkas Periodika.lv piedāvāto saturu, kur rakstniece smēlās daudz vērtīgas informācijas, strādājot pie jaunākā romāna, jo nevajadzēja lidot no Stambulas uz Latviju.

 

     10. septembrī, lai iepazīstinātu jaunos lasītājus ar savām grāmatām un izspēlētu spēli “Mākslas detektīvi”, Rēzeknes Bērnu bibliotēkā ar Rēzeknes sākumskolas 3. a klases skolēniem tikās iemīļotā bērnu autore Luīze Pastore. Mazie detektīvi pulcējās, lai izmeklētu mākslas darbu noslēpumus. Kopā sanākt skolēnus un skolotāju aicināja bibliotekāres, lai kopīgiem spēkiem ar mākslas detektīvu atrisinātu noslēpumu. Nu ļoti patika!

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka saka lielu paldies Aijai Mikelei-Strušelei, Laimai Kotai un Luīzei Pastorei, kā arī visiem pasākuma dalībniekiem par jauko kopā būšanu un bibliotēkas kolektīvam par ieguldīto darbu! Lai rakstniecēm  daudz jaunu radošu ideju un aizraujošu romānu, bet mums –  jaunu tikšanos “aci pret aci”!