“Omotu stuosti”

     Vasaras pilnbriedā, 5. – 6. augustā, Rēzekne aicina stāstniekus no visiem Latvijas novadiem uz VII Latgales stāstnieku festivālu „Omotu stousti”.

 

     Viens no Latgales festivāla uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un popularizēšanai. Esam iepazinuši podnieka, kāzu saimnieces, dravnieka, klūdziņu pinēju, audēja, stikla pūtēja amatu. Šoreiz pievērsīsimies ādas apstrādes un darinājumu meistaru amatam, stāstīsim par tā pratējiem, vērosim, kā noris ādas apstrādes process un cik plašas ādas izstrādājumu pielietošanas iespējas  ir mūsu sadzīvē.

 

     Festivāla mērķis – veidot radošu platformu Latgales ādas apstrādes un darinājumu meistaru prasmju izzināšanai un dokumentēšanai, pievēršoties vietas un amata vēsturei un ar to saistītajiem stāstiem, lai caur stāstniecību popularizētu šī amata meistarus, viņu prasmes, sekmētu to pārmantojamību nākamajās paaudzēs.

 

     Festivāla īpašie viesi – etnomuzikologs, mākslas zinātņu doktors, LU profesors Valdis Muktupāvels ar lekciju “Dūdas, bungas, pātadziņa: tautas mūzikas instrumenti un āda kā izejmateriāls”, Zane Dukaļska ar bubyna spēles meistarklasi, folkloras kopa “Vīteri”, bet viesmīlīgā saimnieka lomai atsaucās amatnieku darbnīca “Apkalnmājas” (Irēna Baufale), ādas izstrādājumu darbnīca “Kristāla kurpīte” (Andris Kačkāns), Latgales Kultūrvēstures muzejs (Renāte Ničiporčika), Rēzeknes TAC un Rēzeknes Centrālā bibliotēka.

 

     Lielajā stāstu vakarā “Vakardīnys nadadzeisi, nu reitdīnys naaizbiegsi!” būs iespēja dzirdēt stāstniekus no dažādiem Latvijas novadiem, atšķirīgus dialektus un plašu stāstu spektru – pasakas, atmiņu un vēstures stāstus, anekdotes un jautros stāstus. Muzikālais ietērps – atraktīvā folkloras kopa “Vīteri”.

 

     Projektu finansiāli atbalsta VKKF, Rēzeknes pilsētas dome, Latvijas Stāstnieku asociācija. VII Latgales stāstnieku festivāls noris Rēzeknes pilsētas svētku ietvaros, uz atklātajiem pasākumiem aicināts ikviens, un tie ir bez maksas.

 

     Sekmīgai festivāla norisei nepieciešama individuāla pieteikšanās līdz 20. jūlijam (pieteikšanās anketa šeit, informācija dalībniekiem – šeit). Sīkāku informāciju par festivālu var iegūt, zvanot festivāla rīkotājai, Rēzeknes Centrālās bibliotēkas direktorei Rutai Susejai – 29446654 vai Latgales stāstnieku festivālu koordinatorei Vilhelmīnei Jakimovai – 29495394.

 

Uz tikšanos festivālā!