Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 25. oktobrī notika feimaniešu novadpētniecības izpētes brauciens “Iepazīsim Latgali un tās darbīgos ļaudis”. Maršruts – Ziemeļlatgale.

 

     Paldies Baltinavas novada muzeja darbiniecēm par saturīgo, izsmeļošo stāstījumu. Ekskursanti apmeklēja Baltinavas vēsturisko centru un tiesas namu, kultūras namu, bibliotēku, katoļu un pareizticīgo baznīcu, muižas parku.

 

     Zemnieku saimniecība “Kotiņi” pārsteidza ar vērienīgo, pārdomāto saimniekošanu, tur bija iespēja iepirkties “Kotiņu” ražoto labumu veikalā un paēst sātīgas  pusdienas. Veselīga ēdiena restorāns “Rekovas dzirnavas” patiesi lepojas ar izcilu piedāvājumu gardēžiem. Ja no ierastajām grūbām  var sagatavot tik garšīgus ēdienus, tai skaitā desertu, tad pavārēm par viņu meistarību noteikti liekamas 10 balles!

 

     Ekskursijas dalībnieki iepazinās ar Upītes ciemā esošo nemateriālās kultūras mantojuma centru, kur  nesen noslēgti  renovācijas un pārbūves darbi, telpās vēl jūtama koka, lakas un krāsu smarža. Kompleksā ir  bibliotēka, tautas nams un Antona Slišāna Upītes kultūrvēstures muzejs.

 

     Centra direktors Andris Slišāns izrādīja centra telpas un ārā (pagalmā) uzbūvēto maizes  krāsni un keramikas apdedzināšanas cepli. Šeit ir padomāts par daudzpusīgu bērnu un jauniešu prasmju attīstīšanu un brīvā laika saturīgu pavadīšanu. Andris Slišāns par savu darbu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un latgaliskās vides veicināšanu ir saņēmis Latvijas valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni.

 

     Atceļā tikai dažu simtu metru attālumā no šosejas, kur vistuvāk pienāk robeža ar Krieviju, varēja redzēt divus baltus robežstabus un uzbūvēto žogu – īstenība, ar kuru vietējiem ļaudīm jāsaskaras ik dienu.

 

     Ekskursijas dalībnieki ir gandarīti par redzēto. Bija iespēja salīdzināt apmeklētās kultūras iestādes un to darbību ar savējām. Lielsaimniecība “Kotiņi” sniedza informāciju par agronomiju, augu pārstrādi, produkcijas pielietojumu pārtikā. Tika doti labi padomi augsnes uzlabošanai arī mazajās platībās, tostarp siltumnīcās. Brauciena dalībnieki atgriezās mājās bagātāki pieredzē un izbaudījuši rudens krāšņumu.

 

Informāciju sagatavoja

Erna Ulase,

Feimaņu pagasta bibliotēkas vadītāja