Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 1. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 34 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Autors Ēvalds Grabovskis, leģendārā Viktora Tihonova līdzgaitnieks un pēctecis Rīgas “Dinamo” galvenā trenera amatā, grāmatā “Hokeja elpas skartie” atspoguļo Latvijas hokeja vairāk nekā 80 gadus garo vēsturi un iezīmē populārās komandas ikdienas noslēpumus, pieminot arī veselu rindu spilgtu personību – Elmāru Bauri un Edgaru Rozenbergu, Viktoru Tihonovu un Helmutu Balderi, Vladimiru Jurzinovu un Kirovu Lipmanu un daudzas citas.

 

     “Man dzīvē ļoti paveicies, jo nekas nav vienkāršāk kā stāvēt hokejā aiz borta – kad ir komanda, kas tev uzticas. [..] Paldies, cilvēkiem, kas ar izpratni attiecās pret manu mēģinājumu rakstīt – Guntim Keiselam, izdevniecībai “Lauku Avīze”,” teica Ēvalds Grabovskis.

 

     3. septembra video sižets, televīzijas kanāla LNT raidījumā “Attīstības kods”, par autoru un viņa darbu ir aplūkojams šeit.

 

     Zelana Montminī ir psiholoģijas doktore, kas padziļināti specializējusies pozitīvajā psiholoģijā. Darbā “21 diena pretī dzīvesspēkam” viņa raksta par to, kā katram izkopt savu dzīvesspēku, pievēršoties savu rakstura iezīmju izkopšanā – pārvarot ikdienas spriedzi, sarežģījumus un atklājot savu spēcīgāko “es”.

 

     “Kas tā par dzīvi, ka mēs cits citu tā bendējam?”, tas ir jautājums uz ko tiek centrēts Liepājas rakstnieka Ērika Kūļa romāns “Vainīgais”. Šis romāns turpina iepriekšējā darba “Atsaldētais” tēmu par jauniešiem, kas nonākuši grūtībā. Autors raksta, ka šādiem jauniešiem bieži pietrūkstot atbalsta, kas ļautu tiem atšķirt patiesas vērtības no iluzorām.

 

     Šīs tēmas atspoguļošanai autors izveidojis tēlu – sešpadsmitgadīgo Remīru, kuram palicis pēdējais mācību gads internātskolā. Lai piepildītu savas vēlmes Remīrs izvēlas vieglu naudu un viltus trauksmi – tēva nāvi – negaidīti nomaina problēmas, ar kurām jaunietis cenšas tikt galā pats, bet ar to ir krietni par maz.

 

     “Vētru māsa” ir Lūsindas Railijas otrā grāmata ciklā “Septiņas māsas”, kuras pamatā ir dažādu tautu teiksmas par Septiņu Māsu zvaigznāju – pazīstamu arī kā Plejādes vai Sietiņš.

 

     Lūsindas Railijas aizraujošais romāns “Vētru māsa” stāsta par divām dzīvespriecīgām sievietēm, kuras dzīvojušas dažādos laikos, bet kuru dzīves ir savijušās dziļos ģimeniskos un emocionālos stāstos par piederību.

 

     Pēc ziņas par Alijas un viņas māsu adoptējošā tēva nāvi, Alijai nākas pārdzīvot vēl vienu traģēdiju – bīstamas regates laikā iet bojā viņas mīļotais. Alija nolemj atteikties no burāšanas uz visiem laikiem un, atstājot bērnības dienu mājas Atlantīdas – brīnišķīgu pilī Ženēvas ezera krastā, sekot tēva – noslēpumainā miljardiera, ko meitas bija iedēvējušas par Pā Soltu, – katrai no māsām atstājām norādēm par viņu patieso izcelsmi.

 

     Alija dodas uz Norvēģiju, kur viņai nākas šķetināt gadsimtu senu stāstu par izcilu jaunu sievieti Annu Landvīku – talantīgu dziedātāju. Viņa atklāj pārsteidzošu saikni ar komponistu Edvardu Grīgu un viņa pasaulslaveno mūziku Henrika Ibsena lugai “Pērs Gints”.

 

     Vairāk par pašu autori un viņas grāmatu sēriju angļu valodā var lasīt šeit. Pieejams arī video.

 

     Māra Svīre ir teikusi: “Stāstos katrs lasītājs meklē savu: vieni grib, lai būtu kā dzīvē, pašu vai kaimiņu, labi zināmā un pazīstamā, citi ļaujas stāstījumam un domā – saprotu un paredzu, bet pēkšņi sižets apmet kūleni un samulsina gluži kā pašu dārzs mēnesgaismā. Un tad jāsāk domāt: diezin vai autore būtu vienkārši pajokojusi, jāpameklē, vai tur nav ieslēpta kāda cita doma. Bet varbūt pārsteigumā jāparausta pleci: "Re, kā?!”

 

     Grāmatā “Stāsti pilnmēness vakariem” apkopoti ievērojamās prozaiķes Māras Svīres stāsti, ieskaitot rakstnieces, iespējams, visslavenāko stāstu – “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Stāsti tapuši dažādos dzīves posmos. Tie piesaista ar savu koncentrēto un īso izteiksmes veidu un tajos sajūtamo reāls dzīves attēlojumu, kas dažkārt savijas ar zināmu mistiku un noslēpumainību.

 

     Atsevišķos stāstos pieminētas ikdienišķas lietas, kuras lielākoties, iespējams, vairs neatbilst mūsdienu sadzīves realitātei, taču paša stāstu būtība paliek.

 

     Emīlijas Gifinas “Dzīves līkloči” ir stāsts par draudzību, ģimenes saitēm un drosmi sekot savai sirdij…

 

     Ģimenei viss bija skaisti. Taču neviens nebija gaidījis nelaimi. Gaismā nāca sens noslēpums, kas ģimenes dzīvi izmainīja pilnīgi. Un tā liktenis pārvilka treknu svītru visam, kas bija un kas varēja būt vēl nākotnē… Dzīvot bija jāsāk savādāk.

 

     Grāmatas dziļums ļaus katrai sievietei izbaudīt nesteidzīgu dzīves vijumu šķetināšanu Džeinas Ostinas stilā. Latvijas lasītāji jau novērtējuši  Emīlijas Gifinas izteiksmīgo tēlu portretējumu, attēloto jūtu intensitāti un smalko stilu izdotajā romānā “Cilvēks tev līdzās”.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. novembrī.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī!