Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 16. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 59 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Lasītājs var iepazīties ar Barikāžu laika preses relīzēm darbā “Janvāra hronika”. Darbā atspoguļotas ārzemju publikai paredzētās Latvijas Republikas Augstākās Padomes Preses centra relīzes angļu valodā un to tiešs tulkojums uz latviešu valodu par 1991. gadu (no janvāra līdz maijam). Preses relīzes sniedz detalizētu informāciju par dažādiem šo mēnešu notikumiem un valsts vadības pieņemtajiem lēmumiem.

 

     Darbam ir LR Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces  un Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāja (1988-1990) un LR AP priekšsēdētāja pirmā vietnieka (1990-1992) Daiņa Īvāna ievadvārdi.

 

     Bilingvālais zinātnisko rakstu krājums “Gadsimta mijas smiekli” stāsta par to, kāpēc un par ko ir smējušās sabiedrības dažādos laika posmos. Ko smieklu vēsture var pastāstīt par mums?

 

     19. un 20. gs. mijas literatūra, teātris un vizuālā māksla atklāj daudz jaunu atbilžu par to. Grāmatā smiekli kļūst par analīzes objektu, meklējot to filozofisko nozīmi.

Tiek pētīta šīs smieklu iedvesmas divējādā daba mākslā – dzīvi pozitīvi apliecinošā un par krīzes situāciju liecinošā.

 

     Zinātnisko rakstu krājums piedāvā latviešu, franču un beļģu literatūras, mākslas un teātra smieklu kultūras analīzi.

 

     “Parādi man savus draugus, un es pateikšu, kas tu esi – saka tautas gudrība. Tas teikts attiecībā uz cilvēku. Bet attiecībā uz tautu var sacīt: “Ieskaties zemes vaigā un tu apjēgsi savu patieso vēsturi”,” grāmatas “Ieskaties zemes vaigā” priekšvārdā saka autors Andrejs Kavacis.

 

     Darbā autors, atsaucoties arī uz citiem avotiem, skaidro latviešu un baltu vārdu nozīmi un izcelsmi, ieskatās mītos un caur ģeogrāfisko nosaukumu, hidronīmu un vietvārdu analīzi skaidro baltu un Eiropas tautu izcelsmi, pamatojot to pastāvēšanu senatnē visos kontinentos.

 

     “Monsinjors Pēteris Vilcāns (1929. – 2012.)” ir vairāku autoru kopdarbs, kas tapis ar “Monsinjora Pētera Vilcāna piemiņas fonda” atbalstu. Plašāka informācija pieejama fonda mājas lapā.

 

     Darbā iekļauti līdzcilvēku atmiņu pieraksti, arhīvu dokumenti un sprediķu apskati, kā arī analizētas garīgās vērtības, iedziļinoties monsinjora filozofiskajos uzskatos.

 

     Grāmatai pievienots CD “Promesa” audiāls pielikums, kas tapis sadarbībā ar Latvijas Radio fonētikas vadītājas Gunas Rāgas un Radio 3 “Klasika” direktori Gundu Vaivodi. Tajā iekļauti J. Poruka, Fr. Bārdas, K. Skalbes dzejas darbi. Grāmatā iekļauti Emīlijas Freibergas fotogrāfijas un Intas Terentjevas mākslas darbi.

 

     Jadviga Neilande ir sertificēta nodokļu konsultante, lektore, auditore, grāmatvede un juriste, SIA “T&D ADVANCE” dibinātājā un valdes priekšsēdētāja, kurs padomi un ieteikumi, kas balstās uz plašām teorētiskām zināšanām un praktisku pieredzi, regulāri tiek publicēti vadošajos Latvijas preses izdevumos.

 

     Grāmatā “Komersanta ABC” viņa iedrošina ikvienu mainīt savu pašreizējo dzīvi, uzsākot uzņēmējdarbību. Autore grāmatā ietvērusi izsmeļošu informāciju par jautājumiem, kas svarīgi katram komersantam ikdienas darbā: par uzņēmuma reģistrāciju un likvidāciju, grāmatvedību, nodokļu veidiem, darba tiesiskajām attiecībām, samaksu un atpūtas laiku, darba aizsardzību, dokumentu uzskaiti, preču apriti u.c. Šis darbs būs noderīgs palīglīdzeklis ikvienam, gan pieredzējušiem, gan jauniem komersantiem un citiem interesentiem.

 

     Jāņa Riekstiņa monogrāfija “Padomju impērijas koloniālā politika un Latvijas kolonizācija 1940-1990” apraksta vienu no latviešu tautas grūtajiem periodiem. Darba izveidē autors izmantojis dažādus materiālus no vairākiem arhīviem un iestādēm, kā arī dažādu vietējo un ārzemju zinātnieku pētījumiem.

 

     Liela loma monogrāfijā atvēlēta tam, lai parādītu, ka lielās privilēģijas tajā laika tika piešķirtas civilajiem kolonistiem no Krievijas un atvaļinātajām PSRS militārpersonām. Monogrāfijā publicētie fakti liecina – viens no visbūtiskākajiem padomju impērijas sabrukuma faktoriem bija tās nežēlīgā veidā īstenotā koloniālā politika.

 

     Rīgas īstā Uzvaras laukuma atjaunošanas iniciatīvas iesniedzēja  LR Saeimā Gunāra Indrāna dāvinājums “Spridzinātāji”. Grāmatas autors Māris Ruks.

 

     Uzvaras laukums pārtop… “Kravas automašīnu simti ar svešiem kareivjiem un čekistiem. Izsūtīšana pļauj daudzus dziesmusvētku dalībniekus, sirmgalvjus, bērnus, sievas, mātes – nešķirojot. Top genocīda laukums,” tā monogrāfijā tiek raksturots “Pārdaugavas laukuma ekrāns” 1941. gadā.

 

     Grāmatas ievadā autors uzdod šādus jautājumu: “Vai nav īpatnējs laiks?” Tālāk papildinot: “Kur slēpjas valsts spēks?” Autors uzdod šādus jautājumus neizprotot –betona veidojuma, robežstaba, kas dēd iedzīts galvaspilsētas kailajā prātā – pastāvēšanas nozīmi. Bet kopumā darbs nav tik daudz par to, cik par pašas vietas vēsturi un notikumiem, kas norisinājušies tur.

 

     Grāmatā lietota latviskā rakstība, kas izkopta Latvijas brīvvalsts laikā. Grāmatā publicēti fotouzņēmumi, projekti, maketi un tiesu materiāli no autora un citiem arhīviem.

 

     Džordžetas Heieres pasaules slavu ieguvušais pavaldonības laika romāns “Dārgumu medības” ļauj lasītājam iztēloties pāris gadsimtu senu pagātni. Romāns stāsta par Tristramu Šīldu – pēdējo savas dzimtas pārstāvi un viņa māsīcu Jūstasiju de Vobānu, bez ģimenes palikušu jaunavu, kurai nepieciešama laulību sniegtā drošība.

 

     Tristramam steidzmai vajag apprecēties un sagādāt mantinieku, taču sievietes viņam liekas kaitinošas romantiķes, kas dzīvo sapņu pasaulē, no vīriešiem gaidot pavisam nepraktiskus varoņdarbus, un viņa māsīca ir tieši tāda. Taču abi nolemj noslēgt aprēķina laulības. Līdz liktenīgajai dienai paiet kāds laiks. Tas ir pilns noslēpumu, dēku, humora un mīlestības – nav vairs skaidrs kurš kuru precēs.

 

     Romāns “Lidosta” ir par karu ar “labo kaimiņu brāli”, kuram nevajadzēja būt, un par varoņiem, kuri mira. Autors Sergejs Loiko romānu papildinājis ar fotogrāfijām, kas spilgti attēlo notikušo, sniedzot vēl dziļāku reālo notikumu attēlojumu.

 

     Sergejs Buntmans, radiostacijas “Eho Moskvi” galvenā redaktora pirmais vietnieks ir teicis: “Grāmata lasītājiem sniedz vielu pārdomām  un izpratni par to, ka pasaule nav melnbalta un robeža starp “savējais” un “svešais” ir ļodzīga un neviennozīmīga, īpaši apstākļos, kad bezatbildīgi politiķi, manipulējot ar masām un “cērtot dzīvā miesā”, kropļo cilvēku likteņus.”

 

“Zalta tesmini” ir latgaliešu literāta un autora Raibuo Suņa otrā stāstu grāmata. Tās tīzeris aplūkojams šeit.

 

     22. septembra intervijā vietnei Lakuga.lv rakstnieks ir teicis: ““Zalta tesmiņūs” ir vaira taidu lītu, kas ir spieceiguokys par ironeju: sarkasms, cinisms i nihilisms. Vyss tys atīt leidza ar dzeivis pīredzi. Es ironeju i sarkasmu izmontoju deļtam, ka lobuok jau drusku pasasmīt par dzeivi, nakai rauduot par jū.”

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. decembrī.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī!