010923

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 1. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 37 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

     Medicīnas doktors Daniels Sīgels grāmatā Vētrainais pusaudžu prāts sagrauj virkni mītu, parādot pusaudžu gadus kā dzīves posmu, kad iezīmējas ceļš, kas tiks izvēlēts pieaugušā vecumā. Pusaudžu vecumā (12-24) cilvēka smadzenes būtiski mainās. Šīs pārmaiņas pārsteidz kā pašus jauniešus, tā arī viņu līdzcilvēkus. Šajā vecumā tiek apgūtas nozīmīgas prasmes: patstāvīga dzīvošana, dziļu saikņu veidošana ar citiem cilvēkiem, droša eksperimentēšana, riska un atbildības uzņemšanās. Izprotot pusaudžu prāta īpatnības, jaunieši un viņu vecāki varēs pilnvērtīgi pieredzēt šo sarežģīto un ļoti nozīmīgo vecumposmu.

 

     Ēriks Kūlis stāstu krājumā „Uzgleznot laiku” ņem savu vārdu paleti un spēcīgiem triepieniem glezno ne to laiku, ko skaita minūtes, stundas un dienas, bet to laiku, laikmetu, kurā dzīvojam. Laiks vienmēr ir bijis sarežģīts. Mūsdienās to iezīmē nesen piedzīvotā Covid-19 pandēmija, karš Ukrainā, inflācija, deflācija un politiskas kaislības. Rakstniekam indīgi zilā krāsa noder ironijai (stāstos „Lapkriša neērtības”, „Vēja radītāji”), salātzaļā – smieklu devai („Vīru runa”), bet dvēseliski balto un sāpīgi melno izvēlas, kad jāattēlo skaudrais vēstījums par Petro no Mihailivkas ciema Ukrainā („Lai viss ir kā pie cilvēkiem”).

 

     Ingunas Dimantes romānā „Greizsirdīgās rotaļas” dārzā zem lazdas divas meitenes spēlējas ar plīša vienradžiem. Bērniem savas rotaļas, pieaugušajiem savas – „Kameņu” mājā tiek svinēta sālsmaizes ballīte. Vai gan kāds varēja paredzēt, ka tai sekos baiss noziegums? Sarežģītās lietas izmeklēšanu vada Megija Celma, kura tikko ir iestūrējusi laulības ostā ar advokātu Arni Celmu. Tikmēr abi nodaļas jaunie vīrieši – izmeklētāji Gatis Gudrais un Gatis Pipars – pavisam negaidīti sāk lenkt kādu pievilcīgu, procesuālo darbību gaitā nejauši satiktu sievieti. Inguna Dimante, vērpjot un šķetinot kriminālo intrigu, paralēli zīmē arī romantisko līniju Megijas un Arņa dzīvē. Megijas Hānes attiecības ar Arni Celmu aizsākās, izmeklējot slepkavību Kraukļuciemā, turpinājās romānos „Skaistuma impērija” un „Starp divām sievietēm”. Jaunajā romānā viņu attiecībās jauni pavērsieni.

 

     Lelde Jauja savu jauno romānu Pārēšanās ābece izveidojusi visai interesantā formā – katra nodaļa atbilst kādam alfabēta burtam (kā ābecē). Grāmatas centrālais temats – ēšana un pārēšanās. Romāna galvenā varone Ita par savu problēmu saka: „Pārēšanās – mans krusts, mana līdzgaitniece, mans labākais bezkājainais draugs. Bailīgi saucu tevi vārdā, bažīgi sāku pieņemt tevi kā daļu no sevis. Paēdis cilvēks – laimīgs cilvēks. Pārēdies cilvēks – nelaimīgs. Paēdis neēdušu nesaprot. Pārēdies nevienu nesaprot – nav spējīgs.” Kā gan ar šo „līdzgaitnieci” un „draugu” cīnīties? Lai nu kā tas Itai izdosies vai neizdosies, bet lasītāju noteikti šajā grāmatā gaida daudzi interesanti pārsteigumi.

 

     Kanādiešu rakstnieces Nitas Prouzas debijas romānā Istabene Mollija šajā pasaulē ir pilnīgi viena un pavisam neievērojama. Strādājot Regency Grand viesnīcā, viņa ir pieradusi būt neredzama. Viņa uzbužina spilvenus un nokopj netīrumus, putekļus un noslēpumus, ko viesnīcas apmeklētāji atstājuši pēc aizbraukšanas. Viņa ir vienkārša istabene – kāpēc gan lai kāds pievērstu viņai uzmanību? Tomēr Mollija nonāk uzmanības centrā, kad atrod misteru Bleku, īgnu viesnīcas viesi, mirušu guļam savā gultā. Un tas galīgi nav nekas tāds, ko viegli nokopt. Kad Mollija tiek iesaistīta patiesības meklējumos, sekojot čukstus izteiktajām norādēm viesnīcas gaiteņos, viņa sevī atklāj spējas, par kurām nemaz nebija nojautusi. Viņa ir vienkārša istabene – tomēr pamana to, ko citi nav ievērojuši…

 

     Angļu rakstnieces Sāras Heivudas debijas romānā Kaktuss iepazīsiet Sūzanu Grīnu – neatkarīgu sievieti, kurai patīk visu kontrolēt pašai. Viņai ir četrdesmit pieci gadi, un viņa uzskata, ka dzīve ir perfekta. Sūzanas Londonas dzīvoklis ir ideāls vienam iemītniekam, viņai ir pastāvīgs darbs, kas piepilda viņas nepieciešamību pēc sakārtotības, un privātas attiecības, kuras nodrošina kultūras un arī citas, daudz intīmākas, baudas... Bet brīdī, kad nākas saskarties ar mātes zaudējumu un neplānotu iespējamību pašai kļūt par māti, īstenojas Sūzanas lielākās bailes: viņa zaudē kontroli. Un viss kļūst aizvien sarežģītāks... vismaz, viņasprāt.

 

      Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti