Foto: www.rezeknesbiblioteka

     Bibliotēka vienmēr ir bijusi neatņemama kopienas sastāvdaļa un viena no svarīgākajām vietējām institūcijām, kas vāc, saglabā un popularizē vietējās kultūras mantojumu, vēsta Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) publisko bibliotēku pakalpojumu vadlīnijas.

 

     Mūsdienās bibliotēkas pakalpojumu un kompetenču robežas tiek paplašinātas, un bibliotēka savu nozīmi sabiedrībā ir spējusi parādīt, piedaloties arī šobrīd aktuālajās Ukrainas atbalsta iniciatīvās, īstenojot atbalsta pasākumus, piedaloties kampaņās un sociālās integrācijas vecināšanas aktivitātēs.

 

     Ukrainas atbalsta un sadarbības zīmē 2023. gada 20. aprīlī tiešsaistē tika aizvadīts VI Starptautiskais jauno bibliotekāru forums (VI International Forum of Young Librarians) ar tēmu “Bibliotēka: mūsu telpa pārmaiņām” (“Library – our space of change”), kuru organizēja Ukrainas Bibliotēku asociācijas Jauniešu sekcija. Dalībnieki no dažādām Eiropas valstīm dalījās pieredzē par to, kā karš Ukrainā ietekmējis bibliotēku darbu, kā arī par bibliotēkās īstenotajiem Ukrainas atbalsta pasākumiem. Forumā varēja uzklausīt arī Ukrainas bibliotekāru pieredzes stāstus par darbību kara laikā un īstenotajiem pasākumiem, kuros īpaši akcentētas medijpratības un psiholoģiskā atbalsta tēmas.

 

     Latvijas dalību forumā ikgadējās bibliotēku nedēļas ietvaros sekmēja Latvijas Bibliotekāru biedrība (LBB), kura šogad svin skaisto 100 gadu jubileju. Iespēja dalīties savā pieredzes stāstā tika dota Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai (RCB). Tiešsaistes pasākumā RCB vecākā bibliogrāfe stāstīja par Rēzeknes Centrālās bibliotēkas un filiālbibliotēku – Rēzeknes 2. bibliotēkas un Rēzeknes Bērnu bibliotēkas – iesaisti Ukrainas un ukraiņu patvēruma meklētāju atbalsta iniciatīvās aizvadītajā gadā. Tika stāstīts gan par īstenotajiem pasākumiem un veidotajām izstādēm, gan labdarības kampaņām, piemēram “Pasniedz roku”, gan arī dalību atbalsta akcijās, piemēram, “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu”. Tika uzsvērta bibliotēkas nozīme sabiedrībā Ukrainas kara laikā un tās spēja sniegt palīdzību arī šajā virzienā. Foruma tiešsaistes ierakstu var noskatīties Ukrainas Bibliotēku biedrības Jauniešu sekcijas Facebook lapā, sekojot saitei https://ej.uz/ULAforum.

 

     Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā un tās filiālēs pastāvīgi ir pieejams plaukts “No sirds uz sirdi”, kurā atrodama literatūra dažādās valodās (krievu, angļu, arī ukraiņu), tā īpaši paredzēta Ukrainas bēgļiem. Patvēruma meklētāji no Ukrainas tiek aicināti pēc vēlēšanās paņemt grāmatas no šī plaukta un atstāt tās sev vai arī piereģistrēties bibliotēkā un izņemt lasīšanai sev tīkamo grāmatu ukraiņu valodā no bibliotēkas krājuma. Rēzeknes Bērnu bibliotēka piedāvā grāmatas ukraiņu valodā, kā arī dažādas galda spēles un rotaļlietas jaukai laika pavadīšanai jaunākai auditorijai. Savukārt bibliotēku darbinieces vienmēr ir gatavas sniegt nepieciešamo uzziņu dažādos jautājumos un vienmēr priecājas, kad ir spējušas palīdzēt.