Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     1. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 40 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Grāmata Piecdesmit gadi Rīgas modē ir A. Smelteres atmiņu un pārdomu stāsts par viņas ilgo un veiksmīgo ceļu modes industrijā, kas aizsācies jau 20. gadsimta 60. gados ar modeles gaitām tolaik visā Padomju Savienībā plaši pazīstamajā Rīgas Modeļu namā un žurnālā “Rīgas Modes”. Izdevuma divas daļas iezīmē krasi atšķirīgus laikposmus pirms un pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, kuri tikpat atšķirīgi atspoguļojas arī modes jomā. Grāmata ir personisks atmiņu stāsts, kurā autore raksturo laikmetu un modi vienīgi caur pašas pieredzi, runā tikai par notikumiem, kuros pati bijusi klāt, un piemin cilvēkus, kas bijuši nozīmīgi viņas profesionālajā dzīvē. 

 

     M. Kusiņas grāmatā Savvaļas ziedi Latvijas gadalaikosaugi sakārtoti to ziedēšanas secībā. Autore aprakstījusi gan populārus ziedaugus, gan mazāk pazīstamas augu grupas – purvu un krastmalu augus, graudzāles, čemurziežus, skaistās, aizsargājamās orhideju dzimtas sugas. Parādītas līdzīgo sugu atšķirības, kas arī nespeciālistam palīdzēs tās vieglāk atpazīt. Izdevumā ir informācija par augu izmantošanu ārstniecībā un citām to pielietošanas iespējām.

 

     K. Digas sastādītajā grāmatā Antibiotikas dabā raksturoti augi, kurus var izmantot kā dabīgas antibiotikas dažādu slimību ārstēšanā. Sniegts šo augu raksturojums, to ķīmiskais sastāvs un padomi, kā pareizi sagatavot drogas un kā tās lietot.

 

     M. Robinsa, amerikāņu CNN komentētāja un televīzijas programmu vadītāja, bija nonākusi savas dzīves zemākajā punktā, kad nejauši atklāja vienkāršu noslēpumu, kā pārvarēt bailes un piespiest sevi rīkoties. Grāmatā 5 sekunžu likums viņa atklāj lasītājam pārsteidzošus faktus par ieradumu veidošanos, pievērš uzmanību vēsturisku personību dzīves pagrieziena punktiem un dalās ar cilvēku atsauksmēm par to, kā viņas metode palīdzējusi tiem iegūt no dzīves vairāk: vairāk prieka, vairāk naudas, vairāk veselības.

 

     Kā izaudzināt laimīgu bērnu? Kā radīt viņā drošības izjūtu un veselīgu pašapziņu? Un kā tikt galā ar visām bērna emocijām, kas nāk pār vecāku galvu? Kādas kļūdas vecāki pieļauj visbiežāk un kā no tām izvairīties? Norvēģu psiholoģes H. Montgomerijas grāmata “Vecāku maģija. Septiņi vienkārši soļi bērnu audzināšanai kalpos gan kā ceļvedis strīdos un konfliktos, gan kā mudinājums palūkoties uz savu bērnības pieredzi, lai saprastu, kā jūsu neapzinātās emocionālās reakcijas ietekmē attiecības ar bērnu. Grāmata palīdzēs piedzīvot prieku, ko sniedz tuvas attiecības ar bērnu visas dzīves garumā.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā I. Bērziņas grāmata “Happy girl. Rīga 1995 ērkšķi paradīzē, kura  stāsta par autores piedzīvojumiem un brīnumiem Latvijā. Tie ir gan pozitīvi, gan negatīvi. Viņa sastopas ar tiem ik uz soļa, kad pēc trimdas Kanādā pavadītajiem gadiem pārceļas uz Latviju. “Lai Dievs tev stāv klāt!” ir viņas tēva atvadu vārdi, kad 1995. gada vasarā Ilze dodas ceļā uz ilgoto, daudz izsapņoto dzimteni. Augušai ar mātes un vecmāmiņas stāstiem par skaisto, brīvo, civilizēto Latviju, viņas prāts uzbur pasaku ainas. Tomēr tēva nojausma izrādās pravietiska – realitāte ir pavisam citāda.

 

     O. Zebra romāns Māra vēsta par vidusskolēnu dzīvi un savas patības atrašanu. Skolā satiekas jaunieši, kuriem ir dažāda dzīves pieredze un izpratne par savu vietu pasaulē. Rakstnieks parāda, ka ikkatra paaudze, meklējot atbildes uz līdzīgiem jautājumiem, nonāk jaunās skarbās situācijās un pārbaudījumos.

 

     Angļu rakstnieces R. Hoganas debijas romāna Pazaudēto lietu glabātājs galvenais varonis ir Entonijs Peardū – agrāk slavens rakstnieks, kurš pavadījis pusi savas dzīves, vākdams citu pazaudētās lietas, vēlēdamies izpirkt vainu par kādu sen atpakaļ lauztu solījumu. Apzinoties, ka viņa mūžs tuvojas beigām, Entonijs savu māju un pazaudētos dārgumus atstāj mantojumā asistentei Laurai, kurai viņš uztic atrast lietu īstenos īpašniekus. Pazaudēto lietu glabātāja novēlējuma izpildīšana izraisa nejaušas tikšanās un izmaina ne vienu vien dzīvi...

 

     D. Judinas un A. Nīmaņa romānā Devītais saulainā maija dienā Silciema pagastmājā ierodas jaunā ārste Zīle. Meklējot ziņas par Silakalnu mājām, viņa kļūst par dzīvības glābēju sirmajam Ansim Silakalnam – cilvēkam, ar kuru viņas dzimtu vieno noslēpumainas saites. Pirms vairāk nekā septiņdesmit gadiem silciemieši bijuši liecinieki ciniskai nodevībai un divām asinis stindzinošām traģēdijām, kas atstājušas neizdzēšamas pēdas daudzu ģimeņu likteņos, liekot piesaukt dzimtas lāstu, likteņa sodu vai pat mirušo atriebību... Vai šodienas varā ir izlīdzināt pagātni, lai mainītu nākotni?

 

     Jaunumos arī vēl daži detektīvromāni: angļu rakstnieka E. Meina Rotaļlietu vīrs”, zviedru rakstnieka A. de la Motes Vasaras beigas(sērija “Zvaigznes detektīvu klubs”) un norvēģu rakstnieka J. Nesbē Nazis(detektīvu sērija ar izmeklētāju Hariju Holu).

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. augustā.

 

Līdzīgi raksti